SV Den Hoorn is twaalf gediplomeerde jeugdtrainer-coaches rijker. De geslaagden kregen woensdagavond hun felbegeerde diploma's uitgereikt door scheidend bondsvoorzitter Michael van Praag (rechts). (foto: Roel van Dorsten)
SV Den Hoorn is twaalf gediplomeerde jeugdtrainer-coaches rijker. De geslaagden kregen woensdagavond hun felbegeerde diploma's uitgereikt door scheidend bondsvoorzitter Michael van Praag (rechts). (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Laatste daad Michael van Praag als KNVB-voorzitter bij Den Hoorn

sport

DEN HOORN - Het was een feestelijke avond woensdag bij SV Den Hoorn. Deelnemers van de jeugdvoetbaltrainer-coachopleiding kregen hun diploma uitgereikt door scheidend KNVB-voorzitter Michael van Praag.

Door Alphons de Wit jr.

Het is woensdagavond half acht. De kantine van Den Hoorn druppelt langzaam vol. Voorzitter Frank van Mil en hoofd jeugdopleiding Edger Kuntz heten alle aanwezigen welkom en wachten op de eregast van de avond. Voor de gelegenheid, bondsvoorzitter Michael van Praag zijn laatste officiële handeling in dienst van de bond, is er zelfs een cameraman van de NOS aanwezig.

Basismodule
Onder het genot van een 'bakkie' vertelt Kuntz waarom we hier vanavond bijeen zijn. "Vanavond reiken we de certificaten van de basismodule jeugdvoetbaltrainer-coachopleiding uit. Als mensen hun kind bij ons aanmelden, vragen we wat zij voor de vereniging willen doen. Sommigen willen wel trainer-coach worden en voor die mensen hebben we een opleiding van vier avonden; twee daarvan zijn gericht op het trainen en twee op het coachen tijdens wedstrijden."
Kuntz is één van degenen die de cursus gaf. "En bij de uitreiking van de certificaten nodigen we elk jaar een bijzondere gast uit. Vorig jaar was dat scheidsrechter Kevin Blom en ik ben heel trots dat dat vanavond Michael van Praag is. Enige tijd geleden was hij hier om voorlichting te geven over de LHBTI-acceptatiegraad in het voetbal. Toen ik er lucht van kreeg dat hij zou komen, ben ik gaan posten en heb ik hem uitgenodigd. Hij reageerde direct positief." Toch ging het door Kuntz' eigen toedoen nog bijna mis. "Want op enig moment zei hij: 'Stop met zo nederig doen, want anders kom ik niet.'"

Blijven verbeteren
Ook voorzitter Frank van Mil, vorige week vrijdagavond tijdens de ALV benoemd als opvolger van Richard van der Helm, is van de partij. "Voor mij was het geen lastige beslissing. Als lid van de technische commissie deed ik al het één en ander voor de club, nu ben ik voorzitter. Ik ben erin gestapt, omdat ik weet dat er een dijk van een organisatie staat en dat we heel veel fantastische vrijwilligers hebben binnen de club. Er staat iets heel moois, maar we gaan door met verbeteren. Op dit moment staan we op nummer eenenzeventig in de top tweehonderd van amateurclubs, dus er is nog ruimte voor groei. In eerste instantie moeten we progressie vooral zoeken op medisch gebied. Natuurlijk hopen we ook op sportief vlak stappen te maken, maar wel met zeventig tot tachtig procent zelf opgeleide jongens in het eerste elftal."

Van Praag
Op het podium interviewt Van Mil Michael van Praag. Verschillende thema's, zoals veiligheid in de stadions, damesvoetbal, acceptatie van LHBTI'ers in het mannenvoetbal, de aanpak van racisme en geweld in en buiten de stadions en zijn herinneringen aan Johan Cruijff passeren de revue. Hierna krijgen tien van de twaalf cursisten hun diploma, ondertekend door de bondsvoorzitter, uitgereikt. Edger Kuntz kijkt tevreden toe. "In Nederland behoren we tot de top vijf van meest actieve verenigingen op dit gebied; in vier jaar tijd hebben zevenenzestig cursisten hun diploma behaald."
Ook Van Praag is enthousiast. "Als je hier binnenkomt, valt al meteen op dat de club een fantastisch complex heeft. Ik heb in de afgelopen jaren heel wat verenigingen bezocht, maar dit hoort toch wel in de top tien. Daarnaast ben ik onder de indruk van het enthousiasme, niet alleen bij Edger, maar ook bij de andere aanwezigen. Bovendien valt de hartelijkheid die ik hier tref me op; iedereen lijkt het leuk te vinden dat ik er ben en dat is zeker niet altijd en overal het geval. Buiten wordt er gevoetbald en dat is waar we het allemaal voor doen: samen maken we het mogelijk."

Agenda
Met zijn vertrek bij de KNVB zal Van Praag zeker wat ruimte in de agenda krijgen, maar stilzitten doet hij niet. "Ik zit nog tot 2021 in het bestuur van de UEFA en ben voorzitter van de Nederlandse Sportraad, een adviesorgaan voor de regering. Daarnaast ontwikkel en ontwerp ik websites voor start-ups, drum ik in drie bandjes, doe ik werkzaamheden voor de Johan Cruijff Foundation en ben ik ambassadeur van de Nierstichting. Ik heb dus nog genoeg te doen."
Datzelfde geldt voor Den Hoorn, dat zich wil blijven ontwikkelen, want stilstand is achteruitgang. "Daarom speelt de onder -19 2 momenteel een inhaalwedstrijd. Ze zijn gedurende het seizoen overgeplaatst van de eerste klasse naar de hoofdklasse, omdat ze daar monsterscores boekten", vertelt hoofdtrainer van de onder 19-selectie Gerard Gronsveld. "Het is mooi om te zien dat de club vol inzet op eigen jeugd."