Afbeelding

Peter Vogelaar

Algemeen

Peter Vogelaar (64) is de nieuwe voorzitter van de voedselbank Delft. Hij is daarmee de opvolger van Hans Mostert.

Waarom wilde je hier op de foto?
"Dit is het hart van de Voedselbank in Delft aan de Schieweg. Met 100 vrijwilligers verwerken wij hier elke week het door ons opgehaalde voedsel tot pakketten voor meer dan 425 huishoudens die we op 7 locaties aan onze cliënten uitdelen."

Wat is jouw achtergrond met goede doelen?
"Ik ben lid van een Lionsclub. Binnen deze club ben ik altijd actief geweest voor goede doelen. Dit doe ik al meer dan 10 jaar."

Je bent momenteel werkzaam als consultant in Afrika. Wat doe je daar precies?
"Vroeger had ik een IT-bedrijf en nu help ik IT-bedrijven in Uganda en Senegal om zich klaar te maken om hun diensten te gaan verkopen op de Europese markt. Ik ben eigenlijk een eenmansraad van advies voor deze bedrijven die vaak de kennis missen om naar die markten toe te komen. Ik help hen die sprong te maken."

Hoe ben je bij de Voedselbank terechtgekomen?
"Iemand bij de Lions was al bestuurslid en wist dat ik per 1 januari dit jaar mijn laatste bedrijf had verkocht. Hij kende mij al van mijn acties en heeft mij gevraagd of ik dit wilde doen. Zes maanden geleden kwam ik bij de voedselbank om te kijken of het was is. Anderhalve week geleden ben ik officieel gestart als voorzitter."

Wat doet de Voedselbank Delft precies?
"Niet iedereen kan zomaar bij de Voedselbank komen en dit wordt streng gecontroleerd door onszelf en door vrijwilligers. Pas als je aan de normen voldoet, kun je een voedselpakket komen halen."

Wat zijn je doelen als voorzitter?
"Het zou mooi zijn als we meer geld zouden ophalen om de pakketten te verrijken. Met name op het gebied van groente en fruit."

Gaan er dingen veranderen met jou als voorzitter?
"Ik vind dat we meer publiciteit moeten creëren om uit te leggen wat we precies doen. Als we kijken naar de mensen die in aanmerking zouden komen voor zo'n pakket, bereiken we maar ongeveer 50%. Daarmee kunnen we ook meer vrijwilligers werven."

Hoe zie je de toekomst van de Voedselbank Delft voor je?
"We groeien sowieso. Het cliëntenbestand neemt per jaar zo'n 3% tot 4% toe. We denken dat die groei zich doorzet als we meer mensen bereiken."
Wat zijn de kerstplannen?
"Mijn plannen zijn om eerste en tweede kerstdag gezellig met familie en vrienden te eten en een mooi glas wijn te drinken. Dat doen we eigenlijk altijd."

Als ik burgemeester van Delft zou zijn, dan zou ik…
"... ervoor zorgen dat de spoorzone groener wordt en er duizend bomen worden geplant in de stad. Delft mag wel wat groener wat mij betreft."