Afbeelding

Hemd van het Lijf: René Dings

vaste rubrieken

René Dings (48) is schrijver en dol op taal, geschiedenis en nutteloze feitjes. Onlangs heeft hij zijn nieuwste boek over banket uitgebracht.

Waarom wilde je hier bij Boekhandel Paagman op de foto?
''Ik ben natuurlijk ondernemer, maar daarnaast ben ik ook een ontzettende fan van schijven en schrijf dan ook boeken. Toevallig ligt sinds kort mijn nieuwste boek Van Appelbol Tot Zeeuwse Bolus in de winkels, waaronder ook in deze Delftse boekhandel.''

Sinds wanneer schrijf je eigenlijk al?
''Het klassieke antwoord daar op is sinds kind. Denk aan opstellen, werkstukken en verslagen. Maar sinds 2004 ben ik ook actief begonnen met bloggen en hier is dan wel echt de basis van deze passie gelegd.''

Hoe kom je op de ideeën voor de verhalen en boeken die je schrijft?
''De verhalen die ik schrijf overkomen mij eigenlijk gewoon. Ik zat bijvoorbeeld tijdens mijn vakantie op een terras in België, waar ik een hap nam van een heerlijk Frangipane gebakje. Dit heeft geresulteerd in een onderzoek waar uiteindelijk mijn nieuwste boek uit voortkwam.''

Wat onderscheidt jou van andere schrijvers?
''Wat mij onderscheidt van andere schrijvers vind ik lastig om te zeggen, maar wat mij typeert is toch echt wel het onderzoek dat ik doe naar de meest alledaagse dingen in het leven.''

Zie je schrijven meer als hobby of kun je er inmiddels je brood mee verdienen?
''Ik zie schrijven als hobby en verdien er dan ook niet mijn brood mee. Er zijn maar weinig schrijvers in Nederland die het schrijven van boeken als fulltime baan hebben. Mijn vrije tijd gebruik ik dan ook om te schrijven.''

Je wordt ook wel de straatnamenexpert van Nederland genoemd, hoe komt dat?
''Mijn eerste boek ging over straatnamen en alles daaromheen. Dit heeft mij op veel leuke plekken gebracht, zoals televisieprogramma's, kranten en interviews.''

Je hebt een tijdje in het ondernemersfonds gezeten, wat was je taak daar?
''Ik was de voorzitter van het ondernemersfonds. Ik heb dit fonds samen met iemand anders opgericht en groot gemaakt. Uiteindelijk ben ik hier in 2018 mee gestopt, maar nog steeds heel erg trots op hetgeen wat we met z'n allen gecreëerd hebben.''

Eet je liever een appelbol of een Zeeuwse bolus?
''Mag het ook alles daar tussenin zijn, haha? Maar om eerlijk te zijn denk ik dan dat ik voor de Zeeuwse bolus ga. Die vind ik dan toch net wat lekkerder.''

Als ik burgemeester was van Delft dan...
''...zou ik ervoor zorgen dat deze prachtige stad nog innovatiever en vernieuwender zou zijn dan zij nu al is. Delft heeft een prachtige historie, maar op het gebied van vernieuwing kan Delft zeker nog wat meer vooruitstrevend zijn.''