Makelaar Pascal de Roo:
Makelaar Pascal de Roo: "Oudere panden, uitgezonderd appartementen, kunnen door ons kantoor worden beoordeeld op duurzaamheid, in de duurzaamheidspilot van de NVM.

ZO makelaars heeft primeur met speciale NVM duurzaamheidspilot

wonen

DELFT - ZO makelaars is het eerste makelaarskantoor dat mee doet aan een speciale duurzaamheidspilot van de NVM. In de duurzaamheidspilot gaat het er om bestaande woningen te verduurzamen.

"Het principe is eenvoudig", zegt makelaar Pascal de Roo van ZO makelaars aan de Van Foreestweg 4. "Oudere panden, en dit zijn geen appartementen, kunnen door ons kantoor worden beoordeeld op duurzaamheid. Deze controle wordt gratis uitgevoerd en vervolgens wordt een basisrapport uitgereikt." ZO makelaars wil op deze manier meewerken aan groener wonen. "Indien de opdrachtgever dit wenst kunnen alle onderdelen vervolgens uit handen worden genomen", gaat De Roo verder. "En zelfs de kostprijs van de verbeteringen is geen verrassing meer." De NVM is op 1 november begonnen met dit pilotproject op het gebied van verduurzaming van koopwoningen. De makelaarsvereniging heeft in samenwerking met twee partners een adviestool ontwikkeld. Deze partners zijn SamenGroen en Reimarkt. "Met behulp van deze adviestool kan op basis van de woningkenmerken die wij als makelaar opnemen in het NVM-systeem een eerste verduurzamingsadvies worden opgesteld", legt hij uit. In dit advies staat aangegeven welke mogelijke stappen ondernomen kunnen worden om de woning stapsgewijs aan te passen. In het advies is een aantal concrete maatregelen ook meteen voorzien van een eerste kostenindicatie. ZO makelaars en in de toekomst wellicht ook andere Delftse kantoren kunnen de adviestool inzetten bij zowel een verkoop als bij een aankoopopdracht. Bij de verkoop van een woning kan de verkopend makelaar het advies direct bij de verkoopdocumentatie voegen. Potentiële kopers krijgen hiermee inzicht in de eerste verduurzamingsstappen.

Kijk voor meer info op www.nvm.nl of raadpleeg Pascal de Roo van ZO makelaars.