De Kruisstraat ligt er al jaren kaal, verlaten en troosteloos bij (Foto: RSAJ)
De Kruisstraat ligt er al jaren kaal, verlaten en troosteloos bij (Foto: RSAJ) Foto: Cheyenne Toetenel

Bewoners Kruisstraat nog altijd fel tegen plannen

Algemeen

'De belangen van omwonenden lijken er niet toe te doen'

DELFT - De discussies over de invulling van het braakliggende terrein aan de Kruisstraat duren al jaren en het einde is nog altijd niet in zicht. Omwonenden zijn niet te spreken over de handelwijze van de ontwikkelaar én de gemeente en vinden dat volledig wordt voorbijgegaan aan hun belangen.

Door Cheyenne Toetenel

Begin 2016 werd bekend dat er een Lidl zou komen in de Kruisstraat, op de plek waar vroeger de bibliotheek stond. Bewoners waren niet blij en protesteerden tegen het plan. Vervolgens boog de gemeenteraad zich erover en volgde vanuit Kruisstraat Delft BV, onderdeel van projectontwikkelaar Kennemerland, een reeks van nieuwe plannen. In het huidige voorstel is geen sprake meer van een supermarkt, maar van kleinschalige detailhandel en horeca met daarboven drie woonlagen. Toch kan ook dit plan op weerstand rekenen, want de derde woonlaag overschrijdt de maximale bouwhoogte van 10 meter die is vastgesteld in het bestemmingsplan 2012. Onacceptabel volgens de leden van Werkgroep Kruisstraat 71, waaronder Pieter Birnage.

Strijdig gebruik
"De overschrijding van de bestemmingsplanhoogte op deze locatie is in onze ogen ongewenst. Voorgestelde hoogte van meer dan 14,5 meter past niet binnen het stedelijke weefsel van de binnenstad, waarbij van de moderne grootschalige bebouwing rond het Bastiaansplein wordt afgebouwd richting de kleinschaligere historische bebouwing langs de grachten van de binnenstad. Dit toestaan betekent dat het grootschalige karakter steeds verder de binnenstad indringt, wat een bedreiging vormt voor het beschermde historische karakter. Daarnaast is het plan niet van passend schaalniveau bij de aanliggende bebouwing. De bestaande bebouwing aan de Molslaan bestaat uit tuinen, dakterrassen, badkamers en slaapkamers die niet ontworpen zijn op woningen die hier op neerkijken. De extra hoogte van de nieuwbouw ten opzichte van het bestemmingsplan vergroot dan ook de privacyproblemen."

Procedurele bezwaren
"De basis van de ellende begint bij de manier waarop de deal met de ontwikkelaar tot stand is gekomen. Het college van burgemeester en wethouders lijkt zich al die jaren te hebben ingespannen om plannen van de ontwikkelaar door te duwen. Zowel Kennemerland als het college lijken de bewoners volledig buitenspel te zetten en geen rekening te houden met onze belangen. Wij horen pas van plannen ná de besluitvorming. Inmiddels is door het college een eerste fase omgevingsvergunning verleend aan de ontwikkelaar. Grote vraag is: waarom zou de gemeente Delft willen meewerken aan het afwijken van hun eigen kaders?"

Persvoorlichting Gemeente Delft:
"Het college heeft een gemotiveerd besluit genomen op basis waarvan de eerste fase omgevingsvergunning kan worden verleend. In de hiervoor gemaakte afweging heeft het college onder meer bouwhoogten van de omliggende bebouwing, zichtlijnen, bezonning en privacy meegenomen. Tegen dit besluit zijn bezwaren ingediend. De Adviescommissie voor bezwaarschriften heeft de bezwaarmakers op 4 november jl. gehoord en zal binnenkort advies uitbrengen aan het college. Na dit advies wordt door het college een beslissing genomen over het bezwaar. Pas wanneer de ontwikkelaar ook een zogeheten tweede fase omgevingsvergunning heeft aangevraagd en deze door het college is verleend, mag er gebouwd worden."

Ontwikkelaar Kennemerland was niet bereikbaar voor commentaar.