Een deel van het lerarenkorps van de Herman Broerenschool dat met de 'trekker' naar Stefanna afreist. V.l.n.r. Mariska, Maaike, Marley, Lisanne en Laura (Foto: Koos Bommelé)
Een deel van het lerarenkorps van de Herman Broerenschool dat met de 'trekker' naar Stefanna afreist. V.l.n.r. Mariska, Maaike, Marley, Lisanne en Laura (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Leraren in Delft ontzorgen Stefanna tijdens stakingsdag

Algemeen

DELFT - Na de demonstraties van de boeren en de bouwers is het dit keer de beurt aan het lerarenkorps. Het voert op woensdag 6 november actie voor verhoging van salaris, verlaging van werkdruk en aanpak van het lerarentekort. Twee leraressen, Mariska Stolk van de Herman Broerenschool en Sandy Dukker van de Gabriëlschool, over de dagelijkse praktijk.

Door Ruud Stift

Mariska Stolk heeft al 26 jaar ervaring op de schoolwerkvloer. Samen met negen andere collega's gaat zij woensdag 'ludiek' actievoeren. "We gaan van 09.30 uur tot 12.00 uur hand - en spandiensten verrichten (koffie zetten/koffie drinken, wandelen met bewoners, eten bereiden en spelletjes doen) bij Woonzorgcentrum Stefanna. In de zorg kampt men ook met tekorten. Daarnaast, in die tak van sport kan niet zo makkelijk gestaakt worden."

Aantrekkelijker
"Het grootste pijnpunt? Tja, het enorme tekort aan personeel. Dat wordt steeds erger. Jongeren kiezen niet meer graag voor de PABO (Pedagogische Academie Basis Onderwijs). De meeste mannen geven liever een 'vak'. Die willen niet met peuters/kleuters en het bijbehorende knippen- en kleurenverhaal opgezadeld worden, ze willen in hogere groepen lesgeven. Verder is het vak van leraar financieel niet aantrekkelijk. Als je ons loon naast de heersende standaard in de markt legt, krijgen wij gewoon te weinig betaald. Het onderwijs moet aantrekkelijker worden gemaakt, door variatie aan te brengen in de keuze.
De minister (Arie Slob van de ChristenUnie, red.) heeft de regels versoepeld om meer mensen voor de klas te krijgen, maar dat lijkt uit te draaien op een veredelde kinderopvang. Dit gaat ten koste van de onderwijskwaliteit. Het fijne aan ons schoolbestuur is dat zij oog heeft voor de individuele ontwikkeling van elke leerkracht."

Social media
"We worden op deze stakingsdag ook gewoon doorbetaald. Niet iedereen wilde staken, maar het waren er al met al toch teveel om open te kunnen zijn. Ieder vult de stakingsdag op zijn/haar manier in. Een deel gaat toch een klusje doen op school, een ander deel uit haar grieven op social media, want daar heeft de AOb (Algemene Onderwijsbond) toe opgeroepen. En daarbij, het is maar een ochtendje. De ouders zijn al twee weken van tevoren ingelicht, dus het komt niet als een verrassing dat de deuren dicht zijn. Dit is de derde staking die ik meemaak. Bij de tweede, in maart, werkte ik hier net. Onze hoop is dat de ouders ook een keer mede namens ons een vuist maken, want het zijn toch hun kinderen. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat ze het allemaal wel best vinden. Zo van 'zolang er maar iemand voor de klas staat, vind ik het goed'.
Er zijn scholen die een teveel aan leerlingen in de klas oplossen met een tussenwandje en een onderwijsassistent. Om maar aan te geven waar je soms voor komt te staan door 'overmacht'. Ook dat is één van onze talenten, improvisatie. Anderhalf jaar geleden hebben we er iets bijgekregen, maar dat bleek een 'sigaar uit eigen doos'. Het eindsalaris van een basisschoolleerkracht is 14% minder dan die van onze collega's in het voortgezet onderwijs. En dat terwijl ze in de basis dezelfde studie hebben doorlopen. Dat onrecht stellen we aan de kaak."

Sandy Dukker kan 21 jaar schoolse ervaring overleggen.
"Vorig jaar was ik present op beide stakingsdagen, zowel op het Malieveld als op Het Binnenhof in Den Haag. Er is een groot gebrek aan mannelijk personeel. Bij ons zijn er, buiten de gymnastiekleraar, de directeur en de conciërge, geen mannen te bekennen. Dat is een teken aan de wand. Ik hoor van mijn mannelijke LIO (Leraar In Opleiding)-stagiair dat het onderdeel kleuters en pedagogiek meetelt voor het PABO-examen. Er moet ook nog steeds een kleiwerkje worden ingeleverd! Ik dacht dat we dat stadium al wel gepasseerd hadden. Mijn mening? Kijk meer naar de persoon, ga voor maatwerk en laat ze eerder specialiseren. Ons vak heeft ook weinig aanzien. Volgens Arjen Lubach zelfs minder dan een laboratorium-assistent..."

Onderwijsassistent
"Het kan ook geen kwaad om de status van het onderwijzend ondersteunend personeel op te plussen. Elke onderwijsassistent wordt door de kinderen gewoon als 'juf' gezien, met de daarbij behorende verantwoordelijkheid. Let wel: elke klas heeft behoefte aan zo'n assistent omdat je meestal met minimaal 25 kinderen te maken hebt. Twee jaar geleden hebben we met de minimaal toegekende bonus twee onderwijsassistenten aan kunnen nemen, maar dat is een lapmiddel.

We zijn meer geholpen met een substantieel bedrag, zodat we een meerjarenplan in elkaar kunnen timmeren. Met een eenmalige injectie genees je een chronische patiënt niet."

Mooiste vak
"Je hoort mij, ondanks de slechte beloning en de hoge werkdruk, niet klagen. Ik ga nog steeds elke dag fluitend naar mijn werk. Het is het mooiste vak wat er is. Het is wel een feit dat het lerarentekort ons op een gegeven moment de das omdoet. Over tien jaar is dit vertienvoudigd, dus er moet wat gebeuren om de kwaliteit te waarborgen. Niet om te klagen, maar het wordt wel steeds gekker. De vijver om uit te vissen is leeg. De 'losse' dagen waarmee je te maken krijgt bij calamiteiten, zijn bijna niet op te vullen. Bij ziekte van een collega worden de leerlingen van haar klas opgedeeld. Dus dan word ik geacht, als een soort octopus, een derde groep les te geven; naast mijn 'eigen' groep 7/8."

Gewone werkdag
"Om je een voorstelling te geven: een gewone werkdag begint voor mij om 07.45 uur en eindigt om 17.30 uur. Let wel, dat is een dag zonder vergadering of overleg. Daarnaast heb je ook nog te maken met dingen die 'tussendoor' moeten, zoals: de administratieve afhandeling van ouder -en kindgesprekken en de verwerking van de resultaten van de CITO-toets. Op rapportavonden klok ik pas om 22.00 uur 's avonds uit. Maar jullie hebben zes weken vakantie! Ja, maar in week vijf moet je al een paar dagen naar school om goed voorbereid het nieuwe schooljaar te beginnen."