Inzet: Geert van Poelgeest en Willem de Jong van Stichting Behoud het Park
Inzet: Geert van Poelgeest en Willem de Jong van Stichting Behoud het Park Foto: RSAJ

Stichting Behoud het Park nog steeds zeer strijdvaardig

Algemeen

'De bewoners worden gewoon bij de besluitvorming weggehouden'

DELFT - Voorzitter Willem de Jong en secretaris Geert van Poelgeest van Stichting Behoud het Park zijn niet te spreken over de handelwijze van de gemeente inzake de beruchte 'scholenschuif' in de wijk Tanthof. Zij vinden dat bewoners bij de besluitvorming worden overgeslagen.

Door Ruud Stift

Drie weken geleden waren liefst acht insprekers te beluisteren bij een commissievergadering, maar tot verontwaardiging van alles en iedereen aanwezig weigerde wethouder Schrederhof de alternatieve optie van de Stichting nader te bekijken.

Beleidsstukken
Willem de Jong: "De eerste verantwoordelijkheid van de gemeente is het waarborgen van het welzijn van haar bewoners. Maar wij constateren dat het enige wat telt is: Hoe kunnen we zoveel mogelijk bouwen en wat moet daarvoor wijken? Want als de megaschool er dadelijk staat, is het een kleine stap om ook het restant aan overgebleven groen te annexeren voor bouwplannen. Daarenboven presenteert de gemeente haar plannen alsof iedereen hierbij betrokken wordt, maar daar is helemaal geen sprake van!"
De Jong heeft heeft heel wat beleidsstukken van de gemeente doorgenomen en vele daarvan kunnen wat hem betreft 'de prullenbak in', omdat de uiteindelijke besluitvorming er heel anders uit ziet. "Ze schrijven van alles en doen van alles, maar het blijft bij leuke verhalen. Want hoe zit het met één van de doelstellingen van B en W, het zoveel mogelijk intact laten van ecologische structuren? Het Abtswoudsepark is nota bene als ecologisch kerngebied aangewezen, met daarnaast een recreatieve functie! Ze zeggen ook dat de eventuele tweede bouwlocatie Kinderboerderij door de bewoners zou zijn genoemd. Je reinste onzin! Bewoners worden bewust weggehouden, want de weerstand vanuit de wijk tegen het onzalige bouwplan is veel te groot. Op inloopavonden wordt het agendapunt 'scholenschuif' telkens bewust vooruitgeschoven. De beoogde locatie Abtswoudsepark scoort alleen op 'Vastgoed' een voldoende in het rapport ruimtelijke verkenning. Via een WOB-verzoek kwam ik te weten dat er nooit een financiële doorrekening voor beide bouwscenario's is gemaakt.

Wij hebben allerlei wetenschappelijk onderzoek geraadpleegd. Zo willen bewoners de scholen graag in de buurt, op maximaal 500 meter en ook de kwaliteit van onderwijs staat ter discussie bij grotere aantallen leerlingen."

Oponthoud
Geert van Poelgeest: "Maar liefst 80% van de bewoners woont dichtbij de huidige schoollocaties en 85% heeft geen geloofsvoorkeur m.b.t. schoolkeuze. De hele structuur van de wijk wordt overhoop gegooid, zoals het uitgekiende park- en wegenstelsel. Onder het groene veld ligt ook nog een middeleeuwse nederzetting volgens het Plan Uitwerkingskader (PUK), dat zou dus oponthoud en meer kosten met zich mee brengen."

Klandizie
De Jong: "Maar nee, ondanks andere conclusies uit onderzoek moet de gemeente perse het wiel weer uitvinden. Daarbij verschuilen ze zich achter de schoolbesturen. Zoals de STIP-fractie verkondigde: 'Als de scholen het willen, dan moet de gemeente het uitvoeren'. Maar zo automatisch gaat dat natuurlijk niet. Het is niet 'u vraagt, wij draaien'. Er moet ook naar de mening van de bewoners en ondernemers worden geluisterd. Winkeliers in de nabijheid van de scholen genieten veel klandizie: ouders die hun kinderen afzetten en leerlingen die in de pauze iets willen consumeren."

Ontmoetingsplekken
"De sportvelden worden 'algemeen' ingezet, van een buurtbarbecue tot voetbal en van een sportdag van de brandweer tot honkbal. Zoals te lezen valt in het Bestemmingsplan Zuidwest 3 Tanthof van 25 april 2013: 'Binnen de wijk Tanthof oost en west zijn alle waarden van groen van belang' en 'Het sociale perspectief is gericht op belangrijke ontmoetingsplekken zoals de Kinderboerderij Tanthof, de Kindertuinen en de parken, zoals het Abtswoudsepark'. Volgens de samenvatting van Praat ook mee over een Sterk Tanthof, mei 2019, verwacht men veel meer ouders die de kinderen met de auto naar school gaan brengen in de nieuwe situatie. Men maakt zich zorgen dat dit mogelijk meer verkeersdrukte en onveilige situaties oplevert. De oorspronkelijke plannen dateren al uit 2013. De bewoners worden echter pas vijf jaar later geïnformeerd."

Schoolbesturen
Van Poelgeest: "Het democratische gehalte is bedroevend op dit moment. Al voor de wijk-voorlichtingsavonden en op de wijk-voorlichtingsavonden zelf werd er door de gemeente aangekondigd dat er niet gesproken mocht worden over de Scholenschuif, er is geen overleg met bewoners, ouders van toekomstige basisschool leerlingen en belangenverenigingen zoals de stichting Behoud het Park. Om het 2+2 scenario te realiseren, dus in beide delen van Tanthof één complex, is alleen maar de samenwerking van de drie schoolbesturen nodig, waar op dit moment Laurentius en SCO geen zin in hebben. De gemeente komt deze onwil goed uit, theoretisch is het bouwen van een campus op bijna onbebouwd groen terrein eenvoudig en de grote waarde van de vrijkomende percelen in het hart van de twee wijken is overduidelijk."

Hoe dan ook: De Stching Behoud het Park blijft strijdvaardig en bereid de 'wapens' te blijven opnemen. Het vervolg? "Dat is pas weer op 28 november. Dan staat er een raadsvergadering gepland. Zonder inspraak van buitenaf, maar we hebben begrepen dat de SP en Stadsbelangen wellicht een motie in zullen dienen."

Kortom: wordt vervolgd!

 

Afbeelding
In de buurt hangen overal posters van de  Stichting Behoud het Park