Jeffrey Heijmenberg is erg blij met de aanpak van Marcel de Letter bij SEP en heeft er alle vertrouwen in dat zijn ploeg onder de nieuwe trainer vervolgstappen zal gaan maken. (foto: Roel van Dorsten)
Jeffrey Heijmenberg is erg blij met de aanpak van Marcel de Letter bij SEP en heeft er alle vertrouwen in dat zijn ploeg onder de nieuwe trainer vervolgstappen zal gaan maken. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Het nieuwe SEP heeft meer potentie dan de ranglijst doet vermoeden

sport

DELFT - SEP kent een tegenvallende seizoensstart: uit vijf duels werden slechts drie punten behaald. Volgens vleugelflitser Jeffrey Heijnenberg zal dat puntenaantal snel toenemen.

Door Alphons de Wit jr.

Met een 1-5 nederlaag tegen Full Speed kende de ploeg van de nieuwe trainer Marcel de Letter een valse start, al diende Kethel Spaland de week erop wel als kanonnenvoer (0-4). Het zijn tot op heden de enige drie punten, maar volgens aanvaller Jeffrey Heijmenberg hadden dat er meer moeten zijn. "Want tegen Charlois en WIK had het kwartje alle kanten op kunnen vallen, maar gingen we in de laatste minuut onderuit. Ook zondag tegen HOV/DJSCR begonnen we goed en kwamen we in de eerste helft op voorsprong. In de tweede helft liep het minder, kreeg Kai van Leest een rode kaart en kregen we twee strafschoppen tegen. Op dat moment zag je wel dat de kopjes gingen hangen en dan lopen zij uit naar 1-4. Ik ben er echter van overtuigd dat we tegen HOV, WIK en Charlois sportieve revanche zullen gaan nemen."

Teamgeest
De sportieve prestaties vallen tot op heden misschien niet helemaal mee, met de sfeer binnen het elftal van SEP zit het wel goed. "Dit seizoen wordt er echt gewerkt aan de teamgeest. Vorig seizoen hadden we weleens de neiging om als iemand een fout maakte daarin te blijven hangen en op elkaar te gaan mopperen. Marcel de Letter hamert erop dat dat geen zin heeft en dat we de foutjes met zijn allen moeten herstellen."
Dat is niet de enige verandering die de nieuwe hoofdtrainer op sportpark Tanthof-Zuid teweegbrengt. "Ook op voetballend gebied is er dit seizoen echt veel veranderd. We zijn conditioneel veel harder bezig en de trainer wil meer rust in ons spel brengen. Daarnaast wil hij dat we op zoek gaan naar de voetballende oplossing. Zo mogen we in partijvormen de bal maar drie keer raken. Dat is wel wat anders dan vorig jaar, toen we soms het hele veld met de bal overstaken. Dat zorgt ervoor dat je steeds sneller een oplossing vindt en bovendien ziet het er in voetballend opzicht ook mooier uit."

Basisplaats
Inmiddels is Heijmenberg bezig aan zijn derde seizoen in de hoofdmacht van SEP. "Onder Ron van der Boon maakte ik mijn debuut, maar pas onder Marco Immers was ik verzekerd van een basisplaats. Dat ik vaste waarde werd, was natuurlijk wel een moment. Je begint als vierjarige bij de club en opeens sta je vast in de hoofdmacht. Ik denk dat ik die basisplaats vooral aan mijn snelheid te danken heb. Daarmee kom ik de meeste verdedigers in de competitie wel voorbij. Als je dan naar binnen snijdt, leidt dat tot gevaarlijke situaties, al ben ik zelf tot nu toe nog niet heel scherp voor de goal."
Maar er zijn ook andere doelen. "Qua assists gaat het hartstikke lekker; volgens mij staat de teller al op acht. Daarnaast is het ook een doel om het seizoen zonder blessures af te maken. Dat is de afgelopen jaren niet elk seizoen gelukt."

Routine
Afgelopen zomer raakte SEP met Jeroen en Pim Hoornweg, die naar Schipluiden vertrokken, heel wat routine kwijt. "Natuurlijk mis je die jongens, want ze kunnen ontzettend goed voetballen. Aan de andere kant hadden ze misschien soms teveel het gevoel dat ze het elftal op sleeptouw moesten nemen, wat dan ten koste ging van hun eigen spel. Nu zie je dat er jonge jongens bijkomen die die drang wat minder hebben en zie je dat iedereen hierin zijn verantwoordelijkheid pakt. Dat gegeven in combinatie met het feit dat we minder op elkaar mopperen, zorgt voor wat meer teamgeest dan vorig seizoen."
Een andere oorzaak hiervoor is dat Heijmenberg samenspeelt met een aantal jongens die hij al vanuit de jeugd kent. "Met jongens als Tyler van Baalen, Stan van der Boon en Thijs Weeber, die nu tijdelijk in Amerika zit, speel ik al mijn leven lang samen. Dan is het natuurlijk extra mooi dat je het samen tot het eerste elftal schopt."

Eerste vijf
Met de prestaties van dat elftal komt het volgens de 20-jarige student luchtvaarttechnologie dit seizoen ongetwijfeld goed. "Want er zit echt wel voetbal in dit elftal. Dat zie je nu al en zal alleen maar groeien. We zullen zeker niet in degradatienood komen; ik denk zelfs dat een plek bij de eerste vijf mogelijke moet zijn. We hebben tot nu toe aardig wat pech gehad en dat kan natuurlijk niet een heel seizoen lang zo blijven."
Heijmenberg heeft daarbij vertrouwen in trainer Marcel de Letter. "Sinds hij er is, heerst er een andere sfeer binnen de club. Hij heeft het voordeel dat hij hier al eens eerder trainer is geweest en dat hij veel jongens al van jongs af aan heeft zien voetballen of zelfs heeft getraind. Daarnaast heeft hij bij Wippolder laten zien dat hij met jonge jongens een goed elftal neer kan zetten."