Bij Fysio- en Manuele Therapie De Hoven komen mensen met de meest uiteenlopende klachten. (Foto; PR)
Bij Fysio- en Manuele Therapie De Hoven komen mensen met de meest uiteenlopende klachten. (Foto; PR)

"In dit vak moet je altijd bijblijven"

kijk op de wijk

DELFT - Kleinschalig, persoonlijk en professioneel. Dat is een goede kwalificatie van Fysio- en Manuele Therapie De Hoven. Therapeuten Ilse Buijs en Liesbeth Schoppink blijven zich ontwikkelen.

"We zitten in een vakgebied dat nooit stilstaat", aldus Liesbeth. "Steeds zijn er nieuwe dingen te leren. Zo heeft Ilse voor haar specialisatie manuele therapie recent nog een cursus gevolgd over de behandeling van hoofdpijnklachten, en heb ik zelf een cursus gedaan met betrekking tot duizeligheidsklachten." Bij Fysio- en Manuele Therapie De Hoven komen dan ook mensen met de meest uiteenlopende klachten, variërend van de 'traditionele' fysiotherapieklachten zoals problemen met nek en rug, tot aan zwangerschapsklachten en Parkinson.

Specialisaties
De twee therapeuten hebben daarom ieder hun eigen specialisatie. Ilse is fysio- en manueel therapeut, wat betekent dat zij zich heeft gespecialiseerd in behandeling van klachten in de nek en de onderrug. Verder doet zij aan dry needling en medical taping voor de behandeling van (sport)blessures en ondersteunt zij, in samenwerking met verloskundigenpraktijk DelVi vrouwen met zwangerschapsklachten, bijvoorbeeld met het Zwanger Fit programma. Liesbeth is eveneens fysiotherapeut, doet dry needling, geeft bekkenbodemtherapie en is daarnaast gespecialiseerd in geriatrie; hulp aan ouderen met vaak complexe gezondheidsproblematiek. "Ik kom drie middagen in de week bij senioren aan huis", legt zij uit. Denk aan mensen die net geopereerd zijn, of mensen met Parkinson. Ik werk onder andere samen met Buurtzorg en Parkinson Net." Ook valpreventie is een belangrijk onderdeel van haar werk: "Mensen die wat moeilijker kunnen bewegen zijn vaak bang om te vallen. Ik kan hen advies geven om vallen te voorkomen en gericht oefeningen doen. Zo kijk ik welke risico's er zijn, denk aan kleedjes, drempels en de inrichting van de badkamer. En ik kan mensen helpen en adviseren als het gaat om goed opstaan uit stoel of bed."

Bijblijven
Een dynamisch vakgebied, en een praktijk in een dynamische en diverse wijk. Het kan niet anders of ook de dames zelf zijn divers. "Dat klopt. We zijn een prachtig duo, juist doordat we verschillen.", vindt Ilse. "Maar we hebben ook veel belangrijks gemeen: we doen steeds ons best voor onze cliënten. Daarbij is de persoonlijke aanpak en een lage drempel onze grootste kracht. Je hebt voor ons geen verwijsbrief van een arts nodig. We hebben contracten met alle verzekeraars. Als je aanvullend verzekerd bent wordt de behandeling vrijwel altijd vergoed." En daarbij is het op peil houden van de benodigde kennis en het uitbreiden ervan natuurlijk de gewoonste zaak van de wereld: "Er gebeurt zoveel in ons vak, dat we wel móeten bijblijven. Gelukkig maar. Dat houdt òns dynamisch!"