De nieuwe voorzitter van Buurthuis Het Voorhof, Reinier Parengkuan (Foto: Koos Bommelé)
De nieuwe voorzitter van Buurthuis Het Voorhof, Reinier Parengkuan (Foto: Koos Bommelé)

Buurthuis Het Voorhof onder nieuw bewind

Algemeen

'We gaan op dezelfde voet verder, met meer transparantie in de communicatie'

DELFT - Buurthuis Het Voorhof, gevestigd aan het Herman Gorterhof 165, staat sinds begin oktober onder nieuw bewind. Er gingen geruchten dat het buurthuis op zou houden te bestaan, maar dat is gelukkig niet aan de orde.

Door Ruud Stift

De nieuwe voorzitter, Reinier Parengkuan, predikt rust. "We gaan, met enkele kleine aanpassingen, gewoon op dezelfde voet verder. Er is geen reden tot bezorgdheid."
In juli werd bekend dat het vorige bestuur, voorzitter Cor Gordijn en Laurien Seip (financiën en beheer), vanwege gezondheidsredenen wilde stoppen. Daarna brak een onzekere periode aan. De huurders vroegen zich af of ze konden blijven, in augustus zegden twee van hen de huur op. Om aan alle onzekerheid een einde te maken, besloot Reinier - zelf ook een huurder van het buurthuis met zijn eigen taalbureau- het voortouw te nemen. "De meerderheid van de huurders heb ik al benaderd, het voortbestaan komt niet in gevaar. In november staat een bijeenkomst geprogrammeerd waar alle huurders, vrijwilligers en het nieuwe bestuur kennis kunnen maken met elkaar."

Exploitatie
"Het nieuwe bestuur is geïnstalleerd en bestaat uit de volgende personen: Marianne Brounné (secretaris), Iris Plukaard (penningmeester), Jorn van Katwijk (beheer en verhuur) en mijn persoontje als voorzitter. Het Buurthuis, of eigenlijk de Stichting Buurtwerk Voorhof II, krijgt voor de jaarlijkse exploitatie geen enkele subsidie, op dat punt is het Buurthuis geheel selfsupporting. De financiële situatie van het Buurthuis is goed. De exploitatiekosten worden betaald uit de huuropbrengst van de vaste huurders .Extra inkomsten uit het weekendverhuur zijn besteed aan grotere projecten. Bijna alle lampen zijn vervangen door led armaturen bijvoorbeeld. Buurthuis Voorhof II is het enige buurthuis is dat indertijd, toen een deel van de buurthuizen moest sluiten, een zelfstandige doorstart voor elkaar heeft gekregen en dat nog steeds heeft overleefd. Een hele prestatie in deze tijd."

Nieuwe koers
"Ik maak zelf al jaren gebruik van een ruimte van het Buurthuis. Met mijn Taalbureau sta ik vier avonden en de zaterdagochtend op de agenda, kortom: ik ben kind aan huis en ken iedere betrokkene. Het is een goede ploeg van een aantal vaste en een aantal ad hoc vrijwilligers, die allemaal hun beste beentje voor zetten. Zij zijn het visitekaartje van het Buurthuis. Bij de nieuwe koers die gevaren wordt, zal er sprake zijn van transparante communicatie. De vrijwilligers moeten meer gewaardeerd worden en krijgen meer taken toebedeeld. Laurien heeft aangegeven op afroep beschikbaar te blijven. Dat is fantastisch, want als oudgediende van het eerste uur is zij een belangrijke factor. Het Buurthuis is haar kindje."

Activiteiten
"We hebben behoorlijk wat activiteiten onder ons dak. Als vaste huurders hebben we ballet, bridge, mindfulness, yoga, tai-chi, Italiaanse conversatie, een geloofsgemeenschap en een postzegelclub. Verder hebben we incidenteel een politieke partij, de avondvierdaagse en de VVE over de vloer en zijn er kookworkshops. Twee keer per maand staat de Buurttafel op de agenda. Dan wordt er door de vrijwilligers gekookt voor zo'n dertig buurtbewoners. Altijd een heel gezellig samenzijn, wat erg leeft in de wijk. Omdat we de vrijwilligers niet teveel willen belasten, hebben we voorlopig een paar activiteiten afgestoten. We krijgen veel aanvragen voor activiteiten in het weekend, maar we maken even een pas op de plaats. Het moet leuk blijven, overzichtelijk en behapbaar voor de vrijwilligers. Als we zouden willen, kunnen we de vier ruimtes drie keer per week uitverkopen, maar daar hebben we de mankracht gewoon niet voor."

Vergaderingen
"Ik ga me voor de volle 100% inzetten, maar ik kan helaas niet overal bij zijn. Dat weet het team en daarom zijn de taken ook herschikt, iedereen draagt zijn deel bij. Natuurlijk ben ik wel altijd bij de vergaderingen die om de zes weken op de kalender staan. Buurthuis Het Voorhof 2.0 gaat met volle kracht vooruit!"