Donny Slot was er ruim een jaar uit, maar is weer helemaal terug bij Den Hoorn.
Donny Slot was er ruim een jaar uit, maar is weer helemaal terug bij Den Hoorn. "Maar ik ben nog op de weg terug en heb meer in mijn mars dan ik tot nu toe heb laten zien dit seizoen." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Donny Slot is op de weg terug en presteert goed met Den Hoorn

sport

DEN HOORN - Den Hoorn maakt een prima indruk in de eerste wedstrijden van het seizoen. Na vier speelrondes staan de Midden-Delflanders op een zeer verdienstelijke tweede plek achter DHC.

Door Alphons de Wit jr.

Afgelopen zondag werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen Boshuizen; iets wat aanvoerder Donny Slot graag anders had gezien. "Want als je een kwartier voor tijd op voorsprong komt, dan moet je die overwinning over de streep trekken. Nu ging het in de zesde minuut van de blessuretijd nog mis. Dat is zonde, want anders had je toch mooi op tien punten gestaan. Aan de andere kant was, gezien de verhoudingen op het veld een gelijkspel misschien wel terecht."

Kruisband
De creatieve middenvelder is blij dat hij weer een rol van betekenis kan spelen in het elftal van Den Hoorn. "Want ik heb letterlijk een jaar buitenspel gestaan met een kruisbandblessure. Ik heb maandenlang gerevalideerd en ben langzaam weer gaan trainen om fit te worden. Dat ben ik nog steeds niet helemaal, maar we zijn op de goede weg. Ik merk dat ik iedere week weer iets meer kan."
De 27-jarige middenvelder liep de blessure op tijdens een training van het Westlands Elftal. In het seizoen dat volgde, zag hij dat zijn ploeggenoten het moeilijk hadden. "Maar dat kwam niet door mijn afwezigheid; er waren veel meer jongens die met blessures kampten. Als dat nu net de jongens zijn die normaal gesproken voor een stukje creativiteit in het elftal zorgen, is dat natuurlijk verschrikkelijk zuur. De andere jongens hebben het natuurlijk knap gedaan door handhaving in de eerste klasse te bewerkstelligen, maar een vijfde positie zoals in het jaar ervoor zat er gewoon niet in."
Tijdens zijn blessureleed leerde Slot een heel andere kant van zichzelf kennen. "Ik was altijd gewend dat alles vanzelf ging, maar nu moest ik er echt hard aan trekken. Vooral de eerste periode zat ik meerdere keren in de week bij Bart Holierhoek, onze fysiotherapeut. Nu is Bart een goede vent, maar van al dat gedoe om het voetbal heen moet ik niet zoveel hebben; laat mij maar lekker achter een bal aanrennen en voetballen."

Doemdenken
Ook spookten er weleens fatalistische gedachten door het hoofd van de creatieveling. "Ik ben van nature nogal een doemdenker en heb weleens gedacht dat het erop zat met mijn carrière. Voetbal was altijd alles voor mij. Wat dat aangaat is het denk ik goed dat mijn vriendin zwanger raakte. Het leerde me relativeren en deed me inzien dat voetbal 'maar' de meest belangrijke bijzaak is. Inmiddels ben ik vijf weken vader en dat is geweldig. Mocht het met het voetbal niets meer worden, dan is dat ontzettend jammer, want het is een fantastische uitlaatklep voor mij, maar ik weet nu dat er meer is."
Tot op heden heeft Slot de stijgende lijn echter te pakken. "Vroeger ging alles bijna vanzelf, maar ik merk nu dat ik er iets harder aan moet trekken. Waar een bal na mijn aanname voor mijn blessure altijd goed lag, heb ik nu een stapje extra nodig. Ik heb echter wel het idee dat dat gevoel weer een beetje terugkomt, al weet ik niet of ik mijn snelheid en mijn korte draai weer terugkrijg."

Basisplaats
Een basisplaats heeft Slot onder Thomas Duivenvoorden tot op heden zeker. De nieuwe trainer bombardeerde hem zelfs tot aanvoerder. "En dat is geen vanzelfsprekendheid, want we hebben een ontzettend sterke groep. Iedereen die vorig jaar geblesseerd was, is weer fit; vanuit de jeugd zijn er goede jongens doorgekomen en we hebben ons afgelopen zomer goed versterkt. Met een nieuwe trainer is het altijd maar de vraag of hij rekening houdt met wat je in het verleden hebt gedaan. De trainer geeft me veel vertrouwen en dat voelt goed. Daarnaast is hij ambitieus, doelgericht en heeft hij een duidelijk systeem voor ogen. Doordat de groep nu zo breed is, kan dat ook. Verder valt hij goed in de groep: hij is jong en heeft overwicht. Voor wat betreft zijn werkwijze doet hij me een beetje aan Harry Biemans denken. Bovendien heeft hij in Donny van den Bos een prima assistent die het reilen en zeilen binnen de club kent."
De persoonlijke doelen van Slot zijn dit seizoen anders dan voor zijn blessureleed. "In eerste instantie wil ik gewoon lekker voetballen zonder al te veel gekkigheid. Ik wil eerst weer helemaal fit worden en het dan ook gewoon blijven. Dit seizoen heb ik bij lange na nog niet kunnen laten zien wat ik kan, maar ik merk dat ik op de weg terug ben. Als elftal gaan we proberen zo hoog mogelijk te eindigen. De start is goed en nu is het aan ons om bij te blijven. Gezien de hoeveel kwaliteiten die we in de groep hebben, afgezet tegen de andere ploegen die ik tot nu toe heb zien spelen, denk ik dat er heel wat mogelijk is."