<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Gert Jan Prins en zijn vriendin Lianne Lam
Gert Jan Prins en zijn vriendin Lianne Lam (Foto: )

De Keramieken Kaart van Delft: Gert Jan Prins, windsurfer tussen kantoorartikelen

DELFT - Wie zijn de bedenkers, de makers en de donateurs van de Keramieken Kaart van Delft? De Keramieken Kaart is een groots project voor en door Delftenaren. Elke week publiceren we een interview met één van de betrokkenen. Een serie portretten om de mensen achter dit unieke Delftse project te laten 'shinen.

Door: Oriana van der Sande

Deel 5: Gert Jan Prins

Ik ben bij het bekende kantoorartikelenpand op de Choorstraat. Ik bekijk de mooie gevel en het naambord boven de ingang. Je krijgt het idee dat je een stukje authentieke lokale geschiedenis ervaart als je naar de etalage en gevel kijkt. Ik loop naar achter, naar het kantoor van Gert Jan. Achter een bureau zit vader Ruud, maar mijn gesprekspartner vandaag is Gert Jan, de vierde generatie Prins. De gevel vertelt dat dit al een heel oud pand is.

Hebben jullie altijd hier gezeten?
"Mijn overgrootvader begon zijn zaak in 1901 aan de andere kant van de Choorstraat. Hij begon met ansichtkaarten verkopen, nadat hij moest stoppen met werken in zijn drukkerij vanwege lood. Al heel snel bleek dat er veel behoefte aan alles wat met papier, schrijfbenodigdheden en kantoorartikelen te maken had. Na drie jaar, in 1904, verhuisde mijn overgrootvader zijn groeiende zaak naar deze plek. Dus het klopt wel, AJ Prins is al meer dan 115 jaar in hetzelfde gebouw te vinden."

Hoe ben jij bij de zaak betrokken geraakt?
"Als jong kind al bracht ik rekeningen op de fiets rond bij klanten. Dat was leuk om te doen. Maar na mijn studie ben ik toch eerst in de horeca gaan werken, ik wilde andere ervaringen opdoen. Sinds 2011 ben ik hier full time gaan werken. Samen met mijn broer Rob en hulp van familie run ik AJ Prins."

En wat doet Gert-Jan als hij niet in de winkel staat?
Ik doe graag vrijwilligerswerk. Ik zit bij de winkeliersvereniging De Klis en bij de windsurfvereniging W.S.D. Plané. Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat ik alleen een mooi weer surfer ben. Als de zon straalt en er een mooi windje opsteekt, ben ik op het water in de Delftse Hout of op de Brouwersdam te vinden. Ik woon samen en thuis hebben we konijnen en kippen. Ik eet graag een vers eitje iedere dag."

Wanneer hoorde je voor het eerst over de Keramieken Kaart van Delft?
"Dat was op een vergadering van winkeliersvereniging De Klis. De kaart komt letterlijk hier om de hoek hangen en dat kan de buurt alleen maar mooier maken. Wij, als oud Delfts bedrijf, kunnen dit alleen maar toejuichen. Wij stellen ook vaak de etalage tegenover de winkel graag open voor culturele en maatschappelijke projecten. Een stuk van de Keramieken Kaart staat daar nu mooi te pronken. Dat is leuk om te zien!"

Leg eens uit waarom je dit project wilde steunen?
"De Keramieken Kaart wordt volgens mij een mooi stuk kunst op een plek waar dagjesmensen én toeristen veel aan hebben. Een stukje geschiedenis in vogelvlucht…"
Ineens, vanuit het niets, vult zijn vader Ruud aan: "Zo'n kaart maakt de stad en de Papenstraat een stuk aantrekkelijker. Het ziet er leuker uit. Je moet in de stad blijven investeren. De Keramieken Kaart is een aanwinst voor de stad en je kan er aan bijdragen door te doneren."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>