Het bestuur van PV De Snelvlieger: Marcel Mast, Arthur Jansen (voorzitter). Paul Staak, Peet Steijger en Dick Kooij (vooraan hurkend)
Het bestuur van PV De Snelvlieger: Marcel Mast, Arthur Jansen (voorzitter). Paul Staak, Peet Steijger en Dick Kooij (vooraan hurkend) Foto: PR

PV de Snelvlieger viert 120-jarig bestaan!

sport

DELFT - PV De Snelvlieger is een vereniging van postduivenliefhebbers uit de regio. Op 5 oktober vierde de club haar 120-jarig bestaan.

Postduiven hebben een aangeboren navigatiesysteem. Als ze ver van huis worden losgelaten, zullen ze altijd proberen zo snel mogelijk thuis te komen. Tot begin vorige eeuw werd van deze eigenschap gebruik gemaakt voor het overbrengen van berichten. In de Eerste Wereldoorlog werden postduiven volop ingezet om communicatie met bezette gebieden mogelijk te maken. Ondanks de toen al veel verdere gevorderde technische mogelijkheden, werd het houden van postduiven tijdens WO II zelfs door de Duitsers verboden.

Snelheidswedstrijden
Sinds halverwege de 19e eeuw worden snelheidswedstrijden met postduiven georganiseerd. Ze worden in grote aantallen naar een plek in België of Frankrijk gebracht en daar allemaal tegelijk losgelaten. Als de duiven op zaterdagmorgen vroeg losgelaten worden loopt de spanning al snel op. Wie kan als eerste een aankomst melden? Wie heeft zijn dieren het beste voorbereid voor de wedstrijd? Het verzorgen van dieren is sowieso een mooie hobby, de toevoeging van een wedstrijdelement, met gelijke kansen voor jong en oud, man en vrouw, maakt het heel bijzonder.

Jubileum
Op 5 oktober bestond PV De Snelvlieger, de op één na oudste postduivenvereniging van Nederland, 120 jaar, Dit werd groots gevierd in het clublokaal aan het Botenpad 7, samen met een flink aantal duivenliefhebbers uit de regio. De heer de Bruin uit Reeuwijk, al jaren bijzonder succesvol met zijn duiven, gaf een leerzame lezing over zijn verzorging en spelmethode. Daarna gingen barbecue en muziek aan en beleefden de aanwezigen een geweldig feest. Interesse in deze mooie hobby/sport? Stuur dan een mailtje naar: pvfrsnelvlieger@outlook.com