Muzikant Henk van Glabbeek en verhalenverteller Kees Posthumus (r.)
Muzikant Henk van Glabbeek en verhalenverteller Kees Posthumus (r.)

Esther, een Perzisch sprookje

cultuur

DELFT - Op dinsdag 22 oktober spelen verhalenverteller Kees Posthumus en muzikant Henk van Glabbeek hun voorstelling 'Esther, een Perzisch sprookje' in de Vierhovenkerk, Obrechtstraat 50 te Delft.

Het meeslepende verhaal van Esther, onder regie van Heleen Hennink, gaat over macht en misbruik van macht, geweld en verzet, twijfel en moed. Het Bijbelboek Esther is het enige boek in de Bijbel waarin God's naam niet wordt genoemd. Het verhaal speelt in het huidige Iran en kent veel Perzische elementen, zoals uitbundige feesten en feestelijke maaltijden. Posthumus en van Glabbeek presenteren een actuele en muzikale versie van een oud oosters verhaal. De muziek speelt een belangrijke rol. Van Glabbeek bespeelt verschillende Perzische instrumenten: de tar, de setar en de daf.
In een schoonheidswedstrijd wordt Esther gekozen tot nieuwe koningin van Perzië. Wat de koning niet weet: Esther is Joods. Kort daarna dreigt haar volk te worden uitgeroeid door Haman, de hoogste ambtenaar van het land. Esther komt in actie om dat te verhinderen en slaagt in haar opzet. De dreiging wordt afgewend. Joden herdenken deze goede afloop elk jaar met een vrolijk feest: Poerim. De voorstelling begint om 14.00 uur (inloop: 13.30 uur). Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld (Richtbedrag: 5 euro).

Presentatie
Er staat al eerder een activiteit gepland in de Vierhovenkerk. Dinsdagmiddag 15 oktober verzorgt Nico Booster voor de Vierhovensociëteit van 14.00 tot 16.00 uur een presentatie over 'De Zeven Werken van Barmhartigheid', een werk -te zien in het Rijksmuseum Amsterdam- in het jaar 1504 geschilderd door de Meester van Alkmaar. Het heeft de tand des tijds, inclusief beeldenstormen, weten te doorstaan. In de jaren '70 van de vorige eeuw vond de laatste grote restauratie plaats. Om 13.30 uur staan koffie of thee voor u klaar. Entree: vrijwillige bijdrage.