Vincent Plichta heeft zich in korte tijd opgewerkt tot basiskracht bij Wippolder  (Foto: Roel van Dorsten)
Vincent Plichta heeft zich in korte tijd opgewerkt tot basiskracht bij Wippolder (Foto: Roel van Dorsten)

Vincent Plichta wil met Wippolder doorstoten naar de eerste klasse

sport

DELFT - Wippolder staat na een uitzege bij DOSR (0-3) en een gelijkspel tegen HVV (2-2) op een gedeelde eerste plaats. Als het aan nieuwkomer Vincent Plichta is, wordt die positie dit seizoen niet meer afgegeven.

Door Alphons de Wit jr.

De 28-jarige middenvelder kwam afgelopen zomer over van Den Hoorn, waar hij zes jaar lang een vaste waarde was. "De overstap was voor mij een moeilijke keuze, want de club heeft in die zes jaar een speciaal plaatsje in mijn hart veroverd. Ik heb er veel mooie momenten gekend en ben de club veel dank verschuldigd. Daarnaast deden we alles met elkaar. Als je degradeert, kampioen wordt en drie keer promoveert, dan heb je het natuurlijk over een prachtige periode. Mijn voetbalmaatje Anthony Sintniklaas besloot echter om de stap naar Wippolder te maken en ik vond het een mooi moment voor een nieuwe stap, dus ben ik hem gevolgd. Bijkomend voordeel was dat we bij Den Hoorn naast de dinsdag- en donderdag- ook op de vrijdagavond trainden. Hierdoor kon ik aan het eind van een werkweek nooit eens meedoen aan een vrijdagmiddagborrel. Nu kan dat wel gewoon."

Stroeve voorbereiding
De eerste weken bij Wippolder verliepen wat moeizaam. "In de Stad Delft Bokaal werden we al in de voorrondes uitgeschakeld en van het oefenprogramma hebben we geen wedstrijd gewonnen. Dan kan je niet anders dan concluderen dat het stroef gaat. Gelukkig hadden we de zaken weer op tijd op de rails, want de eerste competitiewedstrijd wonnen we overtuigend met 0-3 bij DOSR. Dat is toch een stugge ploeg met een zwaar veld. Zondag kregen we HVV op bezoek. In de eerste helft speelden we ze helemaal weg, maar we vergaten afstand te nemen. We kwamen goed op 1-0, waarna er twee goals in mijn ogen ten onrechte werden afgekeurd. Vlak voor rust maakten ze 1-1. In de tweede helft hadden we het niet meer, kwamen zij op 1-2 en dan ben je uiteindelijk blij dat je door een strafschop in de laatste minuut nog langszij komt."
Al vanaf het moment dat hij sportpark De Pauwmolen voor het eerst opkwam, voelt de middenvelder zich welkom bij zijn nieuwe club. "Dat was in het begin wel even spannend, want tot een jaar of twee geleden speelde ik met Den Hoorn twee keer per jaar tegen Wippolder. Die wedstrijden werden vaak op het scherpst van de snede gespeeld en daarom heb ik ook met iedereen ruzie gemaakt. Gelukkig beseffen zij ook dat dat soort dingen in het heetst van de strijd gebeurt en hebben ze me ontzettend goed opgevangen."
Datzelfde geldt voor trainer Ronald Hes. "Anthony en ik zijn samen met hem meegekomen naar Wippolder. Ik vind het een fijne trainer, die een duidelijk doel voor ogen heeft en daarbij hecht aan discipline. Verder kan hij het elftal goed neerzetten en uitleggen wat hij van zijn spelers verwacht."

Bijdrage
Plichta heeft ook wel een idee van wat zijn trainer van hem verwacht. "Zonder arrogant over te willen komen, denk ik dat ik best wat aan dit elftal kan toevoegen. Met mijn achtentwintig jaar heb ik al heel wat meegemaakt: ik ben gedegradeerd, kampioen geworden en gepromoveerd. Daarnaast moet ik het hebben van mijn loopvermogen. Ik ben niet bang om vuile meters te maken en wil mijn rol pakken in de coaching."
Dat kan vanaf nu weer op zijn favoriete plek. "Bij Den Hoorn speelde ik de afgelopen jaren als rechtsback, maar mijn voorkeur ligt op het middenveld. Dat heb ik bij de trainer aangegeven en hij wil me ook op het middenveld gebruiken."

Persoonlijke doelen
Die plek op het middenveld maakt het voor Plichta gemakkelijker zijn persoonlijke doelen te bereiken voor dit jaar. "Het mooie vind ik dat ik me niet alleen maar op mijn verdedigende taken hoef te concentreren. Ik vind het fijn om ook een rol te spelen in het offensieve gedeelte: een aanval opzetten, een assist geven of zelf scoren. Daarbij weet ik Anthony altijd feilloos te bereiken in het veld. Dat scoren is de afgelopen jaren nauwelijks gelukt en nu maakte ik tegen DOSR mijn eerste goal al. Daarnaast heeft een foutje als verdediger vaak veel grotere gevolgen dan als middenvelder, omdat er nog een linie achter zit die het kan herstellen."
Voor wat betreft de kansen voor zijn ploeg dit seizoen, ziet Plichta de toekomst zonnig in. "Als we naar de wedstrijd tegen DOSR en de eerste helft van afgelopen zondag kijken, denk ik dat we zeker bij de bovenste drie ploegen mee moeten kunnen draaien. We hebben als elftal voetballende kwaliteiten, maar kunnen ook de mouwen aardig opstropen." Of dat genoeg zal zijn om op 10 december voor de beker tegen Den Hoorn te winnen valt nog te bezien. "Ik kijk uit naar die wedstrijd, maar doe voor de zekerheid wel scheenbeschermers aan."