Micha Lok was soldaat bij de Special Forces, maar is nu ballonnenartiest. | Foto EvE
Micha Lok was soldaat bij de Special Forces, maar is nu ballonnenartiest. | Foto EvE

Micha Lok

vaste rubrieken

Micha Lok (46) is sinds een paar jaar ballonartiest. Niet alleen voor feestjes en partijen: "ik werk het liefste in de zorg."

Ben je niet wat te oud om met ballonnen te spelen?
Welnee! Dit is zelfs mijn werk. Ik ben ballonartiest en maak allerlei dingen van ballonnen.

Wat maak je dan zoal?
Prinsessentiara's en toverstokjes zijn favoriet bij de meisjes. Bij de jongens zijn de werkende kruisbogen niet aan te slepen. Maar ik maak ook ballonnenbogen, beestjes... van alles eigenlijk. Ik werk ook geregeld met andere, soms zelfs bekende ballonkunstenaars samen en dat vind ik heel bijzonder, want ik ben anders dan de meeste andere ballonartiesten.

Wat is het verschil dan?
De anderen zijn vaak echte entertainers. Ik doe dat ook wel, maar mijn hart ligt vooral bij het contact maken met mensen. Eigenlijk is die ballon maar een bijproduct. Ik maak niet zozeer een show, ik ben gewoon mezelf. Ik wil vooral in contact komen met mensen. Dat je niet luistert maar hóórt en niet kijkt maar zíet.Ik wil hun verhaal aanhoren en er voor hen zijn. Dat komt door mijn verleden.

Dat klinkt alsof je een stevig verleden hebt...
Dat is ook wel zo. Ik had geen gemakkelijke jeugd en was lang zoekend naar een doel in mijn leven. Op bezoek in Amerika liep ik tegen een recruitmentstand van het Amerikaanse leger aan,en ik zag daar wel toekomst in. Ik bleek aardig te kunnen schieten en had ervaring met kajakexpedities, kampeertochten maakte en overlevingsstrategieën, en daardoor kwam ik in aanmerking voor de Special Forces. Daar kwam nog wel een flinke opleiding bij kijken; spionage en contraspionage, sluipschuttertechnieken, stealth kayakking en nog veel meer. Ik heb vijftien jaar aan operaties overal ter wereld meegedaan: Somalië, Ethiopië, anti-terrorismeacties, bevrijding van gegijzelden...

Dat klinkt wel heftig ja...
Uiteindelijk betaalde ik daar ook wel een flinke prijs voor. Na vijftien jaar was ik behoorlijk van het pad af. PTSS, suïcidaal... Ik kwam naar Nederland terug omdat de zorg hier beter is dan in de VS, waar veel veteranen uiteindelijk op straat (of erger) eindigen. Ik heb het niet makkelijk gehad, maar ik vond een weg terug naar boven en inmiddels durf ik weer aan de toekomst te denken.

Als ballonartiest dus...
Ja, en het liefst doe ik dat voor zorginstellingen, bij dementerende bejaarden of in ziekenhuizen. Of voor stichtingen als die van Maarten van der Weijden. Ik wil mensen die het moeilijk hebben graag even van wat vrolijker gedachten voorzien.

Een bijzondere stap...
Valt wel mee. Ook als marinier en soldaat had ik een zekere 'zorgzaamheid' Je doet dat werk ook voor ànderen. Maar uiteindelijk heb je in dat vak toch vooral slechte ervaringen met mensen. In dit vak kan ik vooral vreugde geven!" Gelukkig krijg ik dan ook weer veel terug van anderen. Zo wil ik graag Bojo ink en Diaz Delgado bedanken voor het bedekken van mijn litteken weefsel (helpt echt met werken) en de Gemeente Delft en Burgemeester, PerspeKtief en alle andere ondernemers in Deflt voor het mogelijk maken van dit alles.