Jaap en Nathalie zijn enthousiast over het initiatief 'Kook voor je buur'
Jaap en Nathalie zijn enthousiast over het initiatief 'Kook voor je buur' (Foto: )

Wethouder kookt voor buurtbewoners Delft

DELFT - Stichting Thuisafgehaald organiseert tot en met 6 oktober, rondom Burendag en de Week van de Ontmoeting, voor het eerst de Kook Voor Je Buur 10-Daagse.

Ze roept daarmee alle Nederlanders op in die periode een keer voor hun buren te koken. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen in Nederland kan genieten van een lekkere, verse en met liefde bereide maaltijd én de kans krijgt om zijn of haar buurtgenoten te leren kennen. Heel belangrijk, omdat nog steeds 30% van alle Nederlanders zich eenzaam voelt en 7% van alle zelfstandig wonende ouderen ondervoed is.

Wethouder kookt ook
Niet alleen 'gewone' Delftenaren doen mee, ook wethouder Karin Schrederhof draagt een steentje bij tijdens de tiendaagse. Zij vertelt: "Door een bezoek van een vrijwillige thuiskok uit de buurt die een verse maaltijd komt brengen hebben bewoners een positieve beleving met eten en wordt eenzaamheid tegengegaan. Wat ik vooral heel leuk vindt aan Thuisafgehaald is dat er wordt gekeken hoe inwoners iets voor elkaar kunnen betekenen vanuit hun hobby, namelijk koken."
De wethouder kookt op woensdag 2 oktober zelf voor haar buurtgenoten vanuit Wijkcentrum de Hofstee.

Kook jij ook een keertje?
Ga jij ook de uitdaging aan en maak je een aantal buren gelukkig door een keer te koken? Via www.kookvoorjebuur.nl kun je je aanmelden en kiezen hoeveel dagen je mee wilt doen en hoeveel porties je wilt aanbieden. Stichting Thuisafgehaald zorgt ervoor dat jouw buurtgenoten weten dat jij gaat koken en van deze maaltijden kunnen gaan genieten.
Liever afhalen?
Kook je juist liever niet of ken je iemand voor wie dit een uitkomst zou zijn? Ga naar www.kookvoorjebuur.nl, vul je postcode in en bekijk welke maaltijden er in jouw buurt worden aangeboden. Heb je hulp nodig of lukt een maaltijd afhalen niet? We zoeken graag een thuiskok voor je die een maaltijd langs kan komen brengen. Stichting Thuisafgehaald is ook telefonisch bereikbaar via 06-83447197.

Wat bereik je ermee?
Als je toch al kookt is het koken van een paar porties extra een kleine moeite met een onvoorstelbaar grote impact. Avance onderzocht de effecten. Hieruit bleek dat deze afhalers:
• gezonder aten
• een positieve beleving ervoeren door het thuis gekookte warme eten
• zich weer gezien en gehoord voelen
• er weer bij horen, weer meedoen
• een groter netwerk hebben
• minder eenzaam zijn
• beter voor zichzelf kunnen zorgen.
Ieder afhaalmoment draagt hieraan bij. Dat je met een keer iets extra's koken al een verandering kunt veroorzaken in iemands leven benadrukt het belang en de relevantie van het koken voor je buren.
Stéphanie van Gerven (directeur Thuisafgehaald): "Onze droom is dat er in de toekomst in elke straat een vers gekookte maaltijd bij een buurtgenoot af te halen is."

Meer berichten