Mischa Eradus (geel shirt, zwart broekje) met een beker na een kickbokszege
Mischa Eradus (geel shirt, zwart broekje) met een beker na een kickbokszege

Kickbokser Mischa 'op missie' naar Irak

sport

DELFT - Op donderdag 10 oktober stapt de Delftse kickbokser Mischa Eradus namens Team NL in de ring voor een 'interland' in én tegen Irak.

Door Ruud Stift

Mischa kwam in aanraking met de sport via een folder die in huize Eradus op de mat viel. "Mijn vader dacht dat het bij eenmalig 'uitproberen' zou blijven. Toen het duidelijk werd dat ik vol voor deze sport wilde gaan, ondersteunde hij deze keuze ten volle. Hij is een trouwe supporter bij mijn wedstrijden, tenminste als het werk dit toestaat."

Idool
Begin dit jaar maakte Mischa zijn debuut op het hoogste niveau, de A-klasse, in Helmond bij een gala van de bekende kickbokser Nieky Holzken. "Mijn idool? Ik probeer in ieder geval net zo goed te worden als mijn trainer bij Fightclub 070 in Den Haag, Hafid El Boustati. Hij, voormalig wereldkampioen en getooid met de bijnaam 'Hyena', maakt op 2 november zijn rentree in Antwerpen. Daar ga ik ook kijken, dat wil ik voor geen goud missen."

Trainen
Voor het treffen in Irak begon Mischa al direct na de vakantie met trainen. "Naast hardlopen en krachttraining komt dat neer op zo'n 10 à 12 keer per week. Bij mijn club in Den Haag spar ik vaak met Nabil El Ayyadi. Hij is ook geselecteerd voor de trip naar Irak. We vechten daar met zes man, in verschillende gewichtsklassen. In Irak kom ik uit in de klasse -81, omdat mijn tegenstander dat vroeg. Mijn meest ideale gewicht ligt rond de 75 kilo, dan kan ik kracht en snelheid het beste combineren. Ik weet weinig van de jongen waar ik tegen moet vechten. Irak is een opkomende natie binnen de kickbokssport. We gaan daar naar toe met maar één missie: die jongens een goed pak slaag verkopen en de wedstrijd winnend afsluiten."

Uitnodiging
Het treffen in Irak is op uitnodiging van de 'thuisploeg'. Via een contactpersoon in Nederland werd bij verschillende sportscholen gepolst wie in de diverse gewichtsklassen beschikbaar was. "Onze sport heeft geen nationale bond. Normaal vecht ik mijn partijen in de gewichtsklasse 73 t/m 77 kilo. Het liefst sta ik elke week in de ring, maar dat is bijna onmogelijk. Dat ligt aan twee factoren: blessures en het aanbod. Soms moet je herstellen van een kwetsuur na een partij. Je loopt altijd wel iets op, voornamelijk kneuzingen of een ontstoken scheenbeen. Daarom kijk je van partij tot partij: voor welk gevecht kan ik 100% fit aantreden? Dat doe ik altijd in overleg met mijn trainer. Hij kent me als beste en weet wanneer ik klaar ben voor een volgend optreden in de ring."

Wilskracht
Mischa vecht vanuit wilskracht. "Ik ga het gevecht vol aan, ga altijd graag voor een snelle knock-out. Soms wil ik de boel te snel afmaken, daar schuilt een risico in. Voor het mooie moet ik beweeglijker, sneller worden. Meestal kom ik tot 6/7 gevechten per jaar. Ik vecht het liefst op Enfusion-gala's, wereldwijd. Die zijn top georganiseerd en er hangt altijd een goede sfeer. Maar nu eerst drie rondes van drie minuten in Irak."