Heerlijk bewegen met z'n allen tijdens de eerste editie van 'Pluk de dag!'
Heerlijk bewegen met z'n allen tijdens de eerste editie van 'Pluk de dag!'

'Even weg uit de medische sfeer'

Algemeen

DELFT - Zaterdag 5 oktober staat het prachtige evenement voor de 2e keer op de agenda. Art Centre Delft is het decor voor 'Pluk de Dag!', een dag waar (ex-)kankerpatiënten, lotgenoten en naasten even helemaal tot zichzelf kunnen komen.

Door Ruud Stift

Marielle Bakker, gespecialiseerd oncologie verpleegkundige bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis, is de aanstichter van al dit goeds. Zij wilde graag een mooie dag organiseren voor mannen en vrouwen en stuitte op internet opde Stichting Pluk de dag. Twee jaar geleden organiseerde zij de eerste editie van 'Pluk de dag!' in de Lindenhof. "Daar kwamen toen 100 deelnemers op af. We zitten nu al op 80 inschrijvingen voor de tweede editie, dus ik hoop weer minimaal 100 mensen te mogen begroeten. Ieder zoekt zijn eigen weg om met de diagnose kanker om te gaan. Tijdens 'Pluk de dag!' kan de patiënt even ontspannen en genieten met lotgenoten en naasten, gewoon weer even mens zijn."

Workshops
'Pluk de dag!' vindt plaats op een prachtige plek midden in de natuur. "Als organisatie zetten we in op een ervaring waar lichaam en geest centraal staan en waar men naar keuze een eigen programma kan samenstellen om te ontdekken en te genieten. Van een heerlijke lunch en van waardevolle workshops voor lichaam en geest. Een dag vol positieve belevenissen, die dansend afgesloten wordt. Inspirerend, boeiend, vol plezier en vitaliteit. Gewoon even lekker ertussenuit, even weg uit de medische sfeer. Want vergeet niet, de cijfers liegen er nog steeds niet om. Bij het Reinier de Graaf hebben we bijvoorbeeld meer dan 300 vrouwen per jaar onder behandeling met borstkanker, let wel: dit is slechts één variant van de ziekte. Dan hebben we het niet eens over de duizenden vrouwen die in een nazorgtraject zitten."

Rugzakken
De dag is niet alleen bedoeld voor patiënten. Ook de partner, een familielid of een andere relatie mag mee.
"Zij worden ook dagelijks geconfronteerd met alle sores die deze rotziekte met zich meebrengt. Hun hele wereld raakt ervan doordrenkt en op deze dag kunnen ze daar even afstand van nemen.
De rugzakken zitten al zo vol, met 'Pluk de dag!' willen we de harten verwarmen. Met lekker eten, maar ook met een stukje nazorg, coaching en een wandeling in een mooie omgeving. Er is een psycholoog die vertelt over aandacht voor het veranderende lichaam door kanker en je kan met klei in de weer om je emotie te verbeelden."
Sponsoring
Vorig jaar kreeg Marielle de sponsoring voor het evenement niet rond. Dit jaar kreeg ze onder andere steun van de in Canada woonachtige Tom en JoAnne Droog. "Tom is een vriend van een collega. Hij heeft zijn vrouw verloren aan kanker en wilde iets terug doen. Dat deed hij al jaren door mijn workshops 'Look Good Feel Better' te sponsoren, die zes keer per jaar in het Reinier worden gegeven voor vrouwen met kanker. Omdat deze dit jaar door de Roparun werden gesponsord, wilde Tom graag de 'Pluk de dag!' sponsoren. Deze mooie dag wordt nu mogelijk gemaakt door de familie Droog, Stichting Pluk de Dag en Stichting Vrienden van Reinier."

Aanmelden
'Pluk de dag!' heeft nog plaats voor (ex-)kankerpatiënten en introducees. Zij kunnen zich aanmelden via de link: www.pluk-de-dag.org/reinierdegraaf

Ervaring deelnemer
De Westlandse Laura van der Lelij (58), een 'schoon' verklaarde borstkankerpatiënt, was een van de deelnemers aan de 1e 'Pluk de dag!' Ze vertelt enthousiast: "Ik was inmiddels een jaar uit het traject. Wat ik bijzonder vond, was dat ik ook mijn buddy mee mocht nemen. Zij had alles van dichtbij meegemaakt en zo iemand gun je natuurlijk ook even ontspanning. Het warme welkom op de mooie locatie raakte me. De grote keuze in workshops, de lekkere lunch, de ontspanning, verbinding en ontlading. Mooi om iedereen te zien genieten. En de tranen aan het einde van de dag tijdens het dansen. Ik zag het echt als een cadeautje. Na zo'n dag kun je er weer tegen, alsof je op wolken loopt. Je doet veel kennis op over dingen die je nog niet wist, alles in de juiste dosering. Niks moet. In het verlengde van deze dag zijn we een eigen 'hulpstation' gestart, NaZorg Westland. Met hetzelfde doel: NaZorg, hulp bij herstel voor zowel patiënt als naaste familie." (zie: www.nazorgwestland.nl)

'Pluk de dag!' is mede mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden van Reinier. U kunt bijdragen met een donatie op de rekening: NL 63 RABO 031943 6217 o.v.v. 'Pluk de dag'. Zie: www.vriendenvanreinier.nl