Martin de Graaf behaalde bij zijn vorige club verschillende successen. Dat is bij Ariston '80 niet anders. Hij werd in zijn eerste seizoen soeverein kampioen en voelt zich bij Ariston als een vis in het water. (foto: Roel van Dorsten)
Martin de Graaf behaalde bij zijn vorige club verschillende successen. Dat is bij Ariston '80 niet anders. Hij werd in zijn eerste seizoen soeverein kampioen en voelt zich bij Ariston als een vis in het water. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

'Als Ariston '80 slim doet, groeit het uit tot stabiele derdeklasser'

sport

DELFT - Martin de Graaf deed vorig jaar heel wat wenkbrauwen fronsen toen hij naar Ariston '80 overstapte. Een jaar later voelt de ervaren oefenmeester zich als een vis in het water aan de Mekelweg.

Door Alphons de Wit jr.

Met clubs als Vitesse Delft, RKDEO, Naaldwijk, Honselersdijk, Verburch en KMD achter zijn naam, vond menigeen de overstap naar de studentenvereniging opvallend. De oefenmeester, die door zijn voorganger Willem Lok werd gepolst, gaf meteen aan dat hij als trainer alles al eens had meegemaakt, behalve het werken met studenten.

Soeverein
De samenwerking liep uit op een succes. Het seizoen na de degradatie onder Willem Lok werd Ariston soeverein kampioen, waardoor de ploeg van De Graaf dit jaar weer uitkomt in de derde klasse. "Als je puur naar het resultaat kijkt, zijn we daarin goed begonnen", doelt de oefenmeester op de 2-1 overwinning op Quick Steps van afgelopen zondag, "in voetballend opzicht valt er echter nog wel wat te verbeteren, maar het seizoen is nog pril. Het zal niet zo gemakkelijk worden als vorig jaar, toen we eindigden met een doelsaldo van honderdnegentien en slechts vijf punten verloren."
Wat het niet makkelijker maakt, is dat De Graaf in de voorbereiding te maken kreeg met perikelen waar elke trainer van een studentenvereniging vroeg of laat mee te maken krijgt. "Maar ik mag niet klagen. De groep is grotendeels bij elkaar gebleven en ik ben ervan overtuigd dat we in de breedte zelfs sterker zijn geworden. Het enige is wel dat van de eerste zestien spelers van het afgelopen seizoen twee verdedigers zijn gestopt, mijn keeper tot oktober weg is en mijn aanvoerder een tijd in Brazilië zit. Dat hoort erbij, maar het leidt ertoe dat het in de voorbereiding wat extra tijd kost om alles zo optimaal mogelijk neer te zetten en iedereen op elkaar in te laten spelen."

Ander vaatje
Daarbij, denkt de trainer, zal dit jaar ook uit een ander vaatje moeten worden getapt. "Vorig jaar scoorden we bijna honderdveertig keer, dit jaar zou ik blij zijn met zestig goals. Niet alleen het scoren, maar ook het verdedigen is moeilijker in de derde klasse. Vorig jaar hadden we aan SEV voetballend gezien de lastigste tegenstander, maar tegen de andere clubs wisten we dat de kansen vanzelf zouden komen. Tegen clubs als Lyra en Monster is dat anders dan tegen, met alle respect, DVC en Wassenaar. Dat vergt een andere instelling, want we moeten eraan wennen om wat meer vanuit de organisatie te spelen dan alleen maar aanvallend te denken. Ook zullen er momenten zijn dat je ervoor moet kiezen om een nipte voorsprong over de streep te trekken in plaats van alle risico's nemen om hem uit te breiden. Aan de andere kant voetbal ik liever wel tegen de toppers: ik ga liever voetballend met 4-3 ten onder dan dat we met 4-0 worden weggespeeld."

Volendam
Als zijn ploeg daartoe in staat is, verwacht De Graaf dat het weer een mooi seizoen kan worden. "We zullen niet om de bovenste plaatsen meedoen, maar een plek in het linkerrijtje zou mooi zijn en is volgens mij ook haalbaar. We hopen op weg te zijn een stabiele derdeklasser te worden en als we het druistige eruit krijgen, denk ik dat we daar ook de kwaliteiten voor hebben. Misschien dat je zelfs met een beetje geluk om een periode kunt meedoen. We moeten alleen niet het Volendam van de derde en vierde klasse worden, dat je het ene jaar promoveert en het jaar erop weer degradeert."
Daarbij moet Ariston het vooral hebben van collectiviteit en het creëren van kansen. "Dat laatste kunnen we wel: op dat gebied hebben we ons vorig jaar uit kunnen leven, maar dit zal nu lastiger worden. We moeten er wel alles aan doen om dat sterke punt van ons goed te blijven benutten. Ook moeten we verdedigend stappen maken, want, anders dan vorig seizoen, wordt een foutje in de derde klasse wél afgestraft."

Verwachtingen
Voorlopig heeft de uitdaging bij de studenten zijn verwachtingen overtroffen.
"Want het is hier heerlijk werken. De studenten vormen zelf het bestuur en de vereniging bruist. Daarbij heb je hier niet te maken met eventuele vijfde colonnes en dat maakt het hier wel zo fijn. We hebben een hartstikke goede groep en een tweede elftal dat in de reserve tweede klasse speelt. Dat is een heel aardig niveau, waarbij je tegen de tweede elftallen van clubs als Nootdorp, Vitesse Delft en Lyra speelt. Die jongens zijn dus als het nodig is goed in het elftal te passen. Daarnaast zijn het normale gasten, die gewoon lekker een potje willen voetballen, maar het wel serieus nemen. Ik denk dat maar weinig trainers een idee hebben van hoe leuk het is om bij een studentenvereniging te werken."