De Renovalaan wordt 's nachts verlicht door de kassen van Van den Berg (Foto: RSAJ)
De Renovalaan wordt 's nachts verlicht door de kassen van Van den Berg (Foto: RSAJ)

'BergRoses zet achtertuinen in de schijnwerpers'

Algemeen

Bewoners ervaren nachtelijke lichthinder door uitbreiding rozenkwekerij

DELFGAUW – De Bewonersvereniging Delfgauw maakt zich zorgen over de uitbreiding van Van den Berg Roses. De reden: de rozenkweker schijnt intensief gebruik te maken van assimilatieverlichting, met als gevolg veel lichthinder voor de omwonenden.

Door Cheyenne Toetenel

Rozenkweker Van den Berg Roses heeft het kassencomplex van Van Marrewijk Tomaten aan de Zuideindseweg overgenomen. Daarmee is de rozenkweker de directe achterbuurman van de bewoners aan de Renovalaan geworden. Door de Omgevingsdienst Haaglanden is een maatwerkvergunning verleend voor de assimilatieverlichting in de oorspronkelijke én nieuwe kas. Voorzitter van de Bewonersvereniging Delfgauw, Esther Hasselman, noemt dit onacceptabel. "Het heeft ernstige gevolgen voor het welzijn en de nachtrust van de bewoners."

Bioritme
"Geeft Van den Berg Roses wel om de belangen van de bewoners?", vraagt Hasselman zich af. "De kassen staan slechts 25 meter van de achtergevel van de woningen. Bewoners kijken straks het hele jaar rond in de lampen van de kassen en omgekeerd zal het licht in hun slaapkamers schijnen. Je zou kunnen redeneren: wat is het probleem? Er stonden al kassen, dus er is geen wijziging in het bestemmingsplan mee gemoeid. Maar in dit geval heeft het grote gevolgen. De ene kassenteelt is de andere niet." Van den Berg Roses kweekt exclusieve rozen die in Nederland alleen kunnen worden gekweekt door ze dag en nacht te belichten. De lampen produceren warmte, die moet worden afgevoerd. De gemeente heeft de tuinder daarom een uitzonderingspositie gegeven, waardoor 's nachts het dak open mag voor ventilatie. "Het gevolg is dat het 's nachts oranje kleurt boven Delfgauw. Het verstoort het bioritme van de bewoners én van de dieren."

Milieu
"Het gaat om meer dan alleen een verstoord bioritme. De Wageningen University & Research heeft uitgerekend dat de rozenkweker vijf keer zoveel elektriciteit gebruikt als de tomatenkweker. Dat zit vooral in de felle nachtelijke verlichting. Het heeft een negatief effect op het milieu en dat is iets wat in deze tijd moet worden aangepakt. Van den Berg Roses is ook actief in Kenia. Milieu Centraal heeft uitgerekend dat het produceren van één roos in Nederland evenveel energie kost als elf rozen uit Kenia, inclusief het transport per vliegtuig naar Nederland. Wij zijn er daarom voorstander van dat de rozenkweek in Nederland niet meer mag groeien en zich in Kenia verder uitbreidt."

Belangen
Rozenkweker Arie van den Berg vindt het commentaar niet gegrond. "Wij houden ons aan de voorgeschreven regels en kweken al tientallen jaren rozen op deze plek. Twee jaar geleden hebben wij het kassencomplex van de buurman erbij gekocht. Daardoor is een angstgevoel ontstaan bij omwonenden, wat lijkt voort te vloeien uit onwetendheid. Er is acht hectare bijgekomen, waarvan wij slechts vijf hectare gebruiken. De overige drie hectare, aangrenzend aan de tuinen van de Renovalaan, hebben wij voor vier jaar verhuurd aan een komkommerkweker die geen licht gebruikt. Wij denken dus wel degelijk aan de omwonenden en zijn ook dagelijks bezig om onze kweek te verbeteren. Zo hebben wij een hoek waar wij experimenteren met nieuwe technieken, zoals LED-belichting. De resultaten zijn helaas nog niet bevredigend genoeg. Zodra wij een techniek vinden die minder storend is voor omwonenden, minder energie verbruikt én de kwaliteit van onze rozen behoudt stappen wij over. Het maatwerk dat ons is toegekend is niet zomaar gegeven. Het lijkt misschien eenvoudig om onze rozenkwekerij volledig naar Kenia te verplaatsen, maar dat ligt anders. Er bestaat een kwaliteitsverschil. De Nederlandse roos gaat naar de internationale topbloemisten, terwijl de Keniaanse roos wordt verspreid onder supermarkten en tankstations."

Gemeente Pijnacker-Nootdorp
Beide partijen geven aan met elkaar in gesprek te willen om tot een passende oplossing en meer begrip te komen. Ook wethouder Van Kuppeveld beraadt zich op de kwestie. "De gemeente Pijnacker-Nootdorp voert momenteel overleg met de Omgevingsdienst Haaglanden, de andere glastuinbouwgemeentes en later ook met de sector en milieuverenigingen, hoe om te gaan met maatwerkvergunningen na 2021. Naar aanleiding van diverse brieven heeft twee keer overleg plaatsgevonden met milieuverenigingen en bewonersverenigingen. Binnenkort wordt een schriftelijke reactie gestuurd."