<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Martijn Sinnema nam ook de Miljoenennota door... (foto: PR)
Martijn Sinnema nam ook de Miljoenennota door... (foto: PR)

Roepman Makelaardij ziet positieve punten voor starters in overheidsplannen

DELFT – Roepman Makelaardij heeft met veel belangstelling van de plannen van het Kabinet kennis genomen. Natuurlijk hoofdzakelijk op de punten die de woningmarkt betreffen.

Volgens Martijn Sinnema van Roepman Makelaardij heeft de overheid veel oog gehad voor de starters op de woningmarkt. "De woningnood wordt aangepakt met een fonds van twee miljard", zegt hij. "Uit dit fonds kunnen gemeenten subsidies krijgen voor nieuwbouwprojecten. En kunnen woningcorporaties rekenen op belastingvoordelen als zij gaan bijbouwen. Maar ook de bouw van flexwoningen zijn aangekondigd, waarmee vooral jongeren en studenten extra worden geholpen."
Volgens Vereniging Eigen Huis moet uit de Miljoenennota worden geconcludeerd, dat minister Ollongren de bouw van tijdelijke huurhuizen aankondigt. Woningcorporaties die deze woningen tussen 2020 en 2024 bouwen, hoeven hierover vijftien jaar lang geen belasting – of te wel verhuurdersheffing te betalen. "Jongeren, studenten, de starters op de woningmarkt worden hiermee geholpen, maar ook bijvoorbeeld mensen die er alleen voor zijn komen te staan", vertaalt Sinnema. "Deze zogenoemde spoedzoekers hebben snel een huis nodig en kunnen daar niet te lang op wachten."
Het Kabinet denkt na over mogelijkheden om het starters makkelijker te maken om een huis te kopen. Het gaat met name over mogelijkheden die starters een betere positie geven ten opzichte van beleggers die huizen kopen om te verhuren. "Zo wordt onderzocht of de overdrachtsbelasting voor starters kan worden afgeschaft", zegt Sinnema. "Daarnaast zou de belasting voor beleggers kunnen worden verhoogd."
De uitleg van Vereniging Eigen Huis: Starters hoeven dan minder eigen geld in te leggen bij de koop van een huis. Beleggers betalen juist meer. Het ministerie van Financiën bekijkt of deze maatregel effectief en uitvoerbaar is. "Maar ook zelfbewoningsplicht voor kopers van bestaande woningen kan starters een betere positie geven. Beleggers kunnen deze huizen dan niet meer kopen voor de verhuur. Daarnaast zouden er strenger regels moeten komen voor beleggers om te kopen. Daarnaast zou een zwaardere belasting van het vermogen in box 3 voor beleggers in woningen helpen, èn natuurlijk een andere wijze van belasting van huurinkomsten."
In de planbepaling is verder geconstateerd, dat tweeverdieners vanaf 2020 een grotere hypotheeksom kunnen krijgen om een woning te kopen. "Op basis van hun gezamenlijke inkomen, kunnen tweeverdieners meer hypotheek krijgen op basis van hun gezamenlijke inkomen. Om de maximale hypotheek te bepalen, mag je het hoogste inkomen vermeerderen met 80 procent van het lagere inkomen. In het afgelopen jaar was dit nog 70 procent."
In een woningmarkt waarin je ziet, dat de woningprijzen almaar blijven stijgen, vindt Martijn Sinnema dit goede inzichten. "Ik vind het goede stappen. Er zijn te weinig woningen voor de vraag, waardoor de woningprijzen steeds maar stijgen en het kopen van een woning voor sommige groepen steeds maar lastiger wordt." Met een vraag die groter is dan het aanbod in een bepaald segment, wordt vaak daadwerkelijk de vraagprijs geboden of zelfs meer! Maar is de vraagprijs en het geboden bedrag wel reëel? Een aankoopmakelaar weet raad. De voordelen van een aankoopmakelaar zijn volgens Roepman evident.

Roepman Makelaardij
aan de Molslaan 43 is bereikbaar via (015) 213 41 34 of kijk op de website
www.roepman.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>