<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Dorus Galama en Tom Leenders leveren een top koptelefoon met extra service
Dorus Galama en Tom Leenders leveren een top koptelefoon met extra service (Foto: )

Geen kopzorgen over je koptelefoon

DELFT - Delft kent vele unieke start-ups. Jonge ondernemers, net uit de TU Delft schoolbanken, die met innovatieve producten en ideeën de wereld veroveren.

Door Ruud Stift

Zoals Dorus Galama, Tom Leenders en Julius van IJperen, de mannen achter Gerrard Street: een volledig modulair en circulair gebouwde koptelefoon, waarvoor je betaalt naar gebruik. Breaking news! Ze hebben net - een aantal weken geleden - hun vleugels uitgeslagen naar Londen. Londen, waar Gerrard Street ligt, de naamgever van het bedrijf.

Historie
In 1895 komt in Londen 's werelds allereerste hoofdtelefoon op de markt; de Electrophone. Echter, deze hoofdtelefoons waren niet te koop. Voor 5 Engelse ponden per jaar konden gebruikers inbellen naar opera huizen en muziekhallen om zo thuis van de muziek te genieten. Een revolutie in de muziekwereld! Muziek werd toegankelijk ook voor hen die de concerten niet konden bijwonen. Een populaire plek om de Electrophone te beluisteren was in een suite gelegen aan Gerrard Street, waar tevens de achterliggende centrale van de dienst gevestigd was.

Tom Leenders: "Als echte muziekliefhebbers vonden wij het hoog tijd om deze dienst nieuw leven in te blazen. Topkwaliteit hoofdtelefoons waarvoor je een schappelijk bedrag per maand betaalt, de goedkopere versie met draad is genaamd The Day, naar Billie Holliday, en de duurdere, draadloze versie is vernoemd naar Bruce Springsteen: The Boss. Want hoe zonde is het om al die prachtige muziek die we tegenwoordig binnen handbereik hebben met crappy oordopjes te beluisteren?"

Frustratie
Het hele concept van betalen naar gebruik is ontstaan uit frustratie.
"Wij, Dorus en ik, zijn hiermee in 2015 begonnen, eigenlijk direct na ons afstuderen (industrieel ontwerpen, red.). Tijdens onze studie luisterden we veel naar muziek, we zijn beiden oprechte liefhebbers. We baalden van het feit dat veel koptelefoons het begaven, zo'n drie stuks per jaar. Zonde, vooral ook omdat die in zijn geheel op de schroothoop belandden. De hoofdstrekking van onze onderneming moest dan ook uitgaan van duurzaamheid en circulaire elektronica. Met de focus op kwalitatief goede muziekbeleving. Ons eerste model koptelefoon uit 2016, met draad/kabel, was genaamd The Bird. Naar Charlie Parker. Dit model kreeg een update: The Day en deze werd opgevolgd door het draadloze model, The Boss. Ter vergelijking: als retailproduct zou de koptelefoon met draad zo'n 250 euro kosten en de draadloze rond de 300 euro. Maar bij ons krijg je om de twee jaar een gratis update en als er iets kapot gaat, wordt dat - ook allemaal binnen het maandelijkse bedrag - hersteld. Omdat de koptelefoon modulair is opgebouwd, met losse componenten, kunnen onderdelen makkelijk worden vervangen. Inmiddels hebben we zo'n 1600 geregistreerde gebruikers."

Toekomst
"Wat de toekomst brengt? We zijn bezig met de ontwikkeling van een nieuw model, The Prince, met active noise cancelling. De technologie voor deze koptelefoon is substantieel anders. Waarschijnlijk komt deze eind van dit jaar op de markt. Verder zijn we aan het door investeren en aan het kijken of we wellicht met partners kunnen gaan werken in het buitenland."
Zie ook: www.gerrardstreet.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>