De waterpoloërs van d'Elft promoveerden vorig seizoen naar de tweede bondsklasse.
De waterpoloërs van d'Elft promoveerden vorig seizoen naar de tweede bondsklasse.

Ricardo Reijchard wil met d'Elft naar de 1e klasse

sport

DELFT – De waterpoloërs van d'Elft promoveerden vorig seizoen naar de tweede bondsklasse. Een mooi resultaat, want op dat niveau acteerde men al een jaar of vijftien niet meer. Trainer/coach Ricardo Reijchard denkt dat 'zijn jongens' op termijn zelfs in de 1e klasse mee zouden moeten kunnen.

Door Ruud Stift

"Waarom? We zijn in de breedte sterker geworden. Er zijn een paar goede jonge jongens doorgeschoven naar de senioren en we hebben er een paar spelers bij zoals Marco Swierstra, komend van de studenten van Wave. Achter de coulissen zijn we bezig om een paar ex-clubjongens terug te halen. Jongens die al gewend zijn om in de 1e klasse te spelen. Als je er daar een paar van hebt, gaat het niveau meteen met sprongen omhoog. Dit jaar gaan we dus nog 'gewoon' voor handhaving, maar het jaar daarna zou wel eens sportief mooi uit kunnen pakken. Het is speltechnisch leuk om een stabiele eersteklasser te zijn."

Leermeesters
Richard is een geboren en getogen Delftenaar die vroeger voor DZV in het water lag. "Bij DZV heb ik de hele jeugd doorlopen onder leiding van leermeesters als Fred van der Zwan en Fred Kranstauber en uiteindelijk ook nog een paar jaar in het eerste mogen ballen onder leiding van Goran Ivanovski. Hierna, toen DZV met Raket fuseerde tot d'Elft in 2002, ben ik met Goran meegegaan naar toen nog Z.V. Vlaardingen (ZVVS) en heb daar vrij lang in het eerste gespeeld op 2e en 1e klasse bondsniveau. Door een rugblessure ben ik er eerder mee gestopt dan gewenst. Ik speel nu nog in Heren 3 van ZVVS met allemaal oud-Heren 1 spelers. Ik ben een allrounder, iemand die mensen ziet vertrekken en de pass kan geven op het juiste moment. Bij ZVVS was ik jeugdtrainer van de A-jongens en jeugdcoördinator. Heb de Heren 2 gecoached en mijn trainersdiploma behaald. Ik heb drie jaar Heren 1 van ZVVS mogen coachen in de 2e en 1e klasse bond en was een jaar coach van Dames 1 in de 1e klasse bond. Toen ZVVS Heren 1 in de Eredivisie uitkwam, was ik teammanager. Daarnaast was ik tussendoor drie jaar actief als kringtrainer Rotterdam/Hollandse Delta.

Jonge ploeg
"Ik was eigenlijk even gestopt met alles, totdat ik door Richard Oosthoek werd gebeld om zijn assistent te worden bij de herenselectie van d'ELFT. Op de helft van het seizoen hebben we – door omstandigheden -de rollen omgedraaid. Vorig seizoen plukten we de vruchten van de goede analyses die we van de tegenstanders maakten. Door daar prima op te anticiperen en met onze jonge, snelle ploeg het verschil te maken op de counter werden we met een straatlengte kampioen. Dit jaar zullen we enige nuances aan moeten brengen. Iet meer taakgericht spelen, de vrije rol beperken. Het is nu meer voor het 'echie' in de tweede klasse, geen ruimte voor frivoliteiten. Ik ken de ploegen uit onze klasse goed en het is zaak om verdedigend niets weg te geven, want er ligt veel kwaliteit in het water."

Favorieten
"Ik schat dat LZ & PC De Linge uit Leerdam, zij hebben twee jongens uit de hoofdklasse, en ZPB uit Barendrecht de te kloppen ploegen zijn. Zij zijn overduidelijk favoriet. Wij gaan voor handhaven, maar ik hoop stiekem op een klassering in de middenmoot. We beginnen op zaterdag 14 september met een uitwedstrijd bij Katwijk. Een week daarna spelen we voor de beker, toevallig ook weer uit tegen Katwijk. De eerste thuiswedstrijd is op zaterdag 28 september. We hebben 12 teams in de poule."

Demonstratie
Zondag 1 september speelt het team van Ricardo een demonstratiewedstrijd beachwaterpolo tijdens de Swim to Fight Cancer Delft.
"Andy van Leeuwen van de Schaapskooi, ook een waterpoloër, heeft dit in gang gezet. We spelen in een opblaasbaar veld van circa 12 x 8 meter, vier tegen vier, twee helften van 30 minuten. Of ik bijteken? Ik ga mijn laatste jaar in. Op de helft gaan we evalueren. Ik heb het goed naar mijn zin bij d'Elft, maar op het gebied van faciliteiten kan het wel iets beter. Dinsdags bijvoorbeeld trainen we in Schiedam door het gebrek aan zwembadcapaciteit in Delft.

Ricardo Reijchard gaat zijn laatste jaar in bij d'Elft