De selectie van Blue Birds Heren 1. (Foto: PR
De selectie van Blue Birds Heren 1. (Foto: PR

Leo Voogd wil met Blue Birds als 'best of the rest' eindigen

sport

DELFT - De honkballers van Blue Birds H1 moeten nog vijf wedstrijden spelen. Hun trainer Leo Voogd is erop gebrand om -achter de ongenaakbare favorieten Ridderkerk Rowdies H1 en Euro Stars H2- te finishen als 'best of the rest' in de 1e klasse.
Door Ruud Stift

Voogd had niet verwacht dat zijn ploeg op tweederde van de competitie op een gedeelde 2e plaats zou staan. "Zeven winstpartijen en vijf nederlagen, we presteren boven verwachting. Een jaar eerder bleven we met een redelijk geroutineerd team steken op een tiende stek. Vanaf dat moment hebben we met Blue Birds bewust voor verjonging gekozen. Jongens uit het tweede team en jeugdspelers. Dat heeft tot op heden goed uitgepakt. Vooral de jonkies pakken het goed op. We hebben een goede mix van ervaren tot minder ervaren tot 'rookie'. De leeftijden variëren van 16 tot 35 jaar, maar wat blijkt: er is een klik!"

Sterk punt
Als sterk punt roemt Voogd het feit dat zijn ploeg wil vechten voor elkaar. "Eenmaal op het veld stralen ze kracht uit, een eenheid, een hecht team. Als minpunt constateer ik dat ze niet allemaal even vaak komen trainen en met betrekking tot het plannen van vakanties houden ze geen rekening met het competitierooster. Afgelopen zondag hebben we de uitwedstijd tegen PSV Eindhoven moeten uitstellen, omdat ik zes man miste die op vakantie waren… Dat is echt te gek voor woorden. Deze wedstrijd moet nu nog worden ingehaald. Kijk, met mijn 52 jaar ben ik van de oude stempel. Ik ben anders grootgebracht binnen het honkbal. Mijn beleving en die van de jongere garde loopt niet altijd synchroon, dat is iets waar ik maar slecht aan kan wennen."

Twijfel
Toen Voogd tekende ging hij uit dat hij minimaal een periode van drie jaar aan zou blijven, maar de twijfel heeft toegeslagen.
"Na de wedstrijd van aanstaande zondag, thuis tegen de Blue Lions uit Tilburg, gaan we met elkaar om de tafel. Of ik ga nog een jaar door, met enige aanpassingen of ik stop en neem een sabbatical. Teamsport betekent ook je verantwoordelijkheid nemen. Je committeert je aan het team. Het uitgangspunt moet zijn dat iedereen, calamiteiten daargelaten, op komt dagen. Ik wil daar zelf een voorbeeld in zijn. Het is dus nog geen harde nee, maar ook nog geen harde ja. Ik loop al vanaf mijn 5e in dit wereldje rond, dus een adempauze zou ook geen kwaad kunnen. Door mijn baan (in systemen airconditioning, red.) moet ik geregeld in het buitenland zijn en mijn vrouw heeft twee winkels, daar kan ik dan ook af en toe bijspringen."

Honkbalcarrière
Voogd heeft zelf geen verleden bij Blue Birds. Hij maakte naar eigen zeggen 'veel sportieve omzwervingen' en schopte het zelfs tot international, als pitcher. "In de 90-er jaren heb ik een leuke tijd gekend als speler van het Rotterdamse Neptunus. Landskampioen worden, Europees kampioen en wedstrijden om de Supercup, heel leuk om mee te maken. Ook deelname aan de Haarlemse Honkbalweek en een WK staat nog op mijn netvlies gebrand. Mijn selectie voor het Nederlands Team was een hoogtepunt, ook al mocht dat maar een jaar duren. Spelen met toppers als Marcel Joost, Marcel Kruyt, Johnny Balentina en werper Harry Koster. In de 45 jaar als speler en trainer heb ik eigenlijk alles wel meegemaakt."

Blue Birds
"Ik zie Blue Birds toch voornamelijk als een breedtesportclub. Recreatief met veel leden, veel jeugd en een goede jeugdopleiding. En -heel belangrijk- met voldoende kader, want daar schort het nog wel eens aan bij veel verenigingen. Wij trainen op de maandag en de donderdag. Sessies van anderhalf tot twee uur naar gelang de tactieken die ik wil trainen. Dit seizoen ging het met de resultaten op en neer, maar dat is inherent aan een jong team.
Mijn ambitie voor de komende vijf wedstrijden? In ieder geval nog een ere-overwinning behalen op de top twee. Zondag eerst thuis tegen Blue Lions, om 14.30 uur. De week erop, vrijdag 6 september, spelen we uit tegen Kinheim H2, om 19.30 uur. Op 22 september staat de thuiswedstrijd tegen titelkandidaat Ridderkerk Rowdies op het menu. Uit gingen we er ruim af, dus dat wordt een zware dobber. De week erop ontvangen we Hazenkamp H1 en we eindigen op 4 oktober uit bij Euro Stars H2. Die wil ik winnen en dan de derde plaats verzekeren. Volgend jaar? Mits ik blijf denk ik dat Blue Birds voor promotie kan gaan, dat wil zeggen: als het team intact blijft. Want de goede jeugd leert alleen maar bij."