Hans, Esther, Jan en Martijn.
Hans, Esther, Jan en Martijn.

Hemd van het Lijf: Martijn Kirsten

vaste rubrieken

Martijn Kirsten (50) is sociaal ondernemer en onder andere samen met Doel Delfland de initiator van de Delft City Shuttle. Zijn nieuwste project is Het Talentenhuis. Daarmee wil hij huiswerkbegeleiding bereikbaar maken voor iedereen, ook de financieel minder bedeelden.

Waarom wilde je hier met de mensen van de Delftse Voedselbank worden gefotografeerd?
Omdat dit een plek is waar mensen zich inzetten voor anderen, met name voor hen die het moeilijk hebben in het leven. Dat is zulk mooi werk en dat kan niet genoeg onder de aandacht worden gebracht.

Dan neem ik aan dat jij je ook graag inzet voor anderen?
Vast niet genoeg, maar alles wat ik onderneem heeft een maatschappelijk component. Zo heb ik samen met Doel Delfland vijf jaar geleden de Delft City Shuttle opgezet. Verder organiseer ik al elf jaar De Tegel: de journalistieke jaarprijzen, en in Delft de Jeugdtroonrede en de Jeugdcolleges in Theater de Veste en ben ik anderhalf jaar geleden gestart met het Talentenhuis samen met inmiddels 20 begeleiders. Ook kinderen van ouders die dat niet kunnen betalen kunnen nu hulp krijgen bij hun schoolcarrière.

Die toegang tot onderwijs is toch goed geregeld?
Op papier ja. En het gaat op veel punten goed, maar het kan beter. We laten nog steeds talent liggen. Door hen niet te faciliteren, en door over het hoofd te zien dat financiële problemen van de ouders doorwerken in de schoolcarrière van de kinderen. Dat kan zijn doordat er geen geld is voor de ouderbijdrage, maar ook omdat de ouders geen huiswerkbegeleiding kunnen betalen. Juist voor die laatste groep is er het Talentenhuis.

Wat houdt het Talentenhuis in?
Het Talentenhuis biedt huiswerkbegeleiding voor iedereen. De begeleiding is van maandag tot donderdag van 15.30-17.45 in het Science Center en op dinsdag en woensdag van 13.30-15.15 uur op de locaties van De Horizon in Poptahof en Buitenhof. Wie het kan, betaalt bij ons 10 euro per dagdeel. Wie dat niet kan betaalt 1 euro vijftig per dagdeel. Niet alleen voor minder bedeelden dus. We hopen juist een diverse groep te creëren, want dat versterkt elkaar. De begeleiding wordt verzorgd door nu 20 vrijwilligers. We zoeken nu nieuwe begeleiders want we groeien. Wie flexibel en geduldig is en er blij van wordt kinderen verder te helpen is hartelijk welkom. En vooral; nieuwsgierige mensen. Want ook wij leren heel veel!

Wat zou je doen als je burgemeester van Delft was?
Ik zou nadrukkelijk partij kiezen voor de zwakkeren; dieren, armen, mensen die buiten de boot vallen. Ik zou me inzetten voor duurzame landbouw en goed eten in schoolkantines. Ik zou er naar streven daklozen een dak boven het hoofd te geven en armoede uit te bannen. Dat kan, en is zelfs een bezuiniging op de huidige kostenposten die daarmee samenhangen. Ik zou een jeugdraad installeren, me inzetten voor gelijke kansen in het onderwijs en last but not least; investeren in lokale journalistiek. Dit zijn allemaal zaken die partijoverstijgend zijn en bij uitstek door een burgemeester aangepakt kunnen worden. En vergeet niet; investeren in deze zaken is uiteindelijk investeren in onszelf!