Het iconische De Tent in het Agnetapark, waar nu restaurant 'Heinde en Ver' gevestigd is
Het iconische De Tent in het Agnetapark, waar nu restaurant 'Heinde en Ver' gevestigd is

Reünie Agnetapark

Algemeen

DELFT - Op zaterdag 7 september is er een reünie van oud-bewoners van het Agnetapark en dan vooral voor 'de kinderen', die er opgroeiden in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Uiteraard vindt de bijeenkomst plaats in De Tent, ooit het kloppend sociale hart van de parkgemeenschap.

Inmiddels is De Tent omgetoverd in 'Restaurant Heinde en Ver' en zij zijn op zaterdag 7 september de gastheer van de reünie. De festiviteiten beginnen om 15.00 uur, maar voorafgaand kan de tentoonstelling '150 jaar Gist' bezocht worden in het voormalige Grote Kantoor aan de Wateringseweg 1. Na de reünie is er de mogelijkheid om te dineren bij 'Heinde en Ver' (vanaf nu rechtstreeks te reserveren bij het restaurant).

Besloten
Het Agnetapark ligt verscholen achter De Gistfabriek, er zijn vast Delftenaren die er vaak langs rijden maar er nog nooit geweest zijn. De huizen waren altijd huurwoningen, die uitsluitend verhuurd werden aan Gistfabriekers. En daardoor was het een behoorlijk besloten gemeenschap. Oud-parkiaan Frans van Ginkel beschrijft het treffend:

"Het Park (met een hoofdletter) was bijzonder omdat 'wij' van vrijwel ieder huis – in het oude & het nieuwe Park – wisten wie er woonden. Iedereen kende iedereen. We wisten wat de vaders op de fabriek deden. Alle moeders waren huisvrouw en dus vrijwel altijd thuis. We kenden alle kinderen van naam. We waren lid van de parkvereniging, voetbalden bij Delft, gymden bij Sparta, gingen naar de kleuterschool in het park, veel vaders hadden een volkstuin op hetzelfde complex (en daar kwamen wij als kinderen natuurlijk ook), we schaatsten op dezelfde vijver, we speelden in dezelfde speeltuin, we kwamen in dezelfde Parkwinkel, gingen naar dezelfde kapper, we loerden naar tennisbaan naast het Park (vrijwel niemand uit het park tenniste), we kwamen allemaal in De Tent. En da's maar een kleine opsomming, dat bestond bijna nergens, een buurt met een eindeloze hoeveelheid zeer nauwe banden. Voor kinderen was het daardoor vertrouwd, voor volwassenen moet het soms benauwend geweest zijn. We hoorden de roddels, die werden rond gefluisterd. We wisten wie er aan de drank was, wie er een buitenechtelijk scheve schaats reed en hoorden oprecht verbaasd over kleine criminaliteit of over een tienerzwangerschap. Het was een hele bijzondere kleinschalige samenleving. De huizen zijn inmiddels vrijwel allemaal particulier bezit en ze zijn voor een gewone fabrieksarbeider niet meer te betalen. De sfeer van vroeger is in het Park nog te vinden, vooral als het schemerig wordt, vlak voor de straatlantaarns aan gaan, lijkt het of er nooit iets veranderd is. Bij mij roept dat nog altijd heimwee op".

Inschrijven
Dit gevoel leeft bij velen, de 1e buurtreünie trok meer bezoekers dan waar plaats voor was. Voor de 2e versie op zaterdag 7 september zijn al volop inschrijvingen binnen. Wie samen met oud-buurtgenoten mee wil genieten van wat ooit was, kan zich nog inschrijven. Stuur een mailtje naar: Agnetapark2019@gmail.com