<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Er op uit met de Zomerschool voor senioren. Bijvoorbeeld een vaartocht naar de Broeker Veiling.
Er op uit met de Zomerschool voor senioren. Bijvoorbeeld een vaartocht naar de Broeker Veiling. (Foto: )

Koos Pronk van de Ouderenbond Delft op spreekuur bij de redactie

DELFT - In 2020 zullen er naar verwachting ruim 16.535 mensen van 65 jaar en ouder in Delft wonen. Een aanzienlijke groep, die er belang bij heeft dat er rekening wordt gehouden met de speciale situatie waarin ouderen verkeren.

Door Ruud Stift

Om de belangen van ouderen te behartigen zijn er door het hele land ouderenbonden opgericht, waarvan er in Delft drie actief waren. De plaatselijke afdelingen van de Algemene Nederlandse Bond van Ouderen (ANBO), de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) en de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB) besloten zich op 22 december 2000 te verenigen onder de noemer Stichting Samenwerkende Bonden van Ouderen Delft (SSBOD). Deze niet-gesubsidieerde stichting, die haar inkomsten genereert uit de activiteiten die worden georganiseerd, kent twee kerntaken: de Zomer- en de Winterschool. Dit jaar wordt het tienjarig bestaan van de Zomerschool gevierd met een speciaal uitje. Er staat ook een bijzondere theatervoorstelling op de agenda. Koos Pronk, bestuurslid van de SSBOD, praat ons bij. Daarvoor kwam hij speciaal langs op het spreekuur bij DOK/OPEN.

Eenzaamheid
"De Zomerschool duurt drie weken. Ruim van tevoren worden de brochures en flyers al her en der verspreid en kan men zich voor de activiteiten inschrijven. We eindigen het zomerseizoen op 30 augustus met een bezoek aan Radio West. Er staat daar voor het gezelschap van 25 personen een rondleiding gepland en we maken 'live' een uitzending mee. De Zomerschool is ontstaan om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan, de contacten onderling te bevorderen. Sociaal met een twist: educatief en informerend, ook ter ontlasting van de overbelaste mantelzorgers. Vaak, als de kinderen en kleinkinderen op vakantie zijn, spreken ouderen bijna niemand meer. Onze activiteitenagenda brengt ze bij elkaar."

Voorbereiding
Het programma van de Zomerschool in elkaar steken kost vier maanden aan voorbereiding. Gelukkig hoeft Hans dat niet alleen te doen. Hij krijgt hulp van secretaris/penningmeester Chris van Wijk, Jetty van der Graaf en Lida Nadorp. "Bij de Gemeente Delft krijgen we bijna geen poot tussen de deur als het op subsidie aankomt. We moeten het doen met een incidentele bijdrage, naast de financiële ondersteuning van Fonds 1818, Kerkelijke Stichting Stalpaert van der Wiele, Fonds Sluyterman van Loo en de Diaconie van de Protestantse Gemeente Delft. Stel, een uitje kost 30 euro. Door de ontvangen steun hoeven we de deelnemers hier maar 17,50 euro voor te rekenen. De lat voor een activiteit qua kosten ligt op 35 euro, all in, dus met eten erbij eventueel."

Succesnummers
Ook dit jaar had de SSBOD weer enkele succesnummers op de kalender. "De rondvaart 'Amsterdam by Light' trok 80 personen, die in twee bussen op pad gingen en aan de afsluitende barbecue deden 78 ouderen mee. Dit jaar staan nog tripjes gepland naar Museum Broeker Veiling in Broek op Langedijk, bierbrouwerij Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot en Museum Huis Doorn. Een veelgehoorde kreet onder de deelnemers is: 'Met de Zomerschool kom je nog eens ergens'. We zijn blij dat we deze uitjes voor de eenzame ouderen kunnen faciliteren."

Winterschool
De Winterschool-programmering van de SSBOD begint een week voor kerst en eindigt een week na de Nieuwjaarsviering. "De activiteiten liggen in het verlengde van de donkere Kerstperiode: het maken van kerststukjes of bonbons of een bezoek aan een Lichtjesavond in de regio."

Speciale voorstelling
Op 5 november (aanvang: 14.30 uur) staat er in Theater de Veste een speciale voorstelling op het programma: 'Broos', met als onderliggende titel Oudermishandeling, door Theatergroep Drang. Hiervoor ontvingen we een bijdrage van de gemeente. Deze voorstelling, met een sterk educatieve inslag, is fonkelnieuw en nog nooit eerder voor ouderen gespeeld. Het onderwerp is nogal precair. Het bestaat, maar ouderen hebben het daar nooit over. Soms is het ontspoorde mantelzorg (zelf een deel van de 'buit' houden na het boodschappen doen voor een oudere) of geestelijke mishandeling. Ouderen worden heden ten dage geacht steeds langer zelfstandig thuis te blijven en dat lukt natuurlijk steeds moeilijker. Kaarten à 2,50 euro zijn te bestellen bij Theater de Veste (www.theaterdeveste.nl). Als laatste activiteit staat een lezing over gezondheid en veiligheid in huis op de rol."
Ouderen die deel willen nemen aan de Zomer- en Winterschool kunnen zich via mail aanmelden: secretaris@ssbodelft.nl Zie: www.ssbodelft.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>