Logo delftopzondag.nl
Jan van der Mast achter het imponerende bureau van zijn held Jacques van Marken
Jan van der Mast achter het imponerende bureau van zijn held Jacques van Marken (Foto: )

Bureau van Van Marken terug gevonden

DELFT - Schrijver Jan van der Mast heeft het bureau van Jacques van Marken ontdekt. Het staat in Dordrecht bij AB Mauri, dat in 2005 de bakkerijdivisie van DSM heeft overgenomen.

Van Marken, de sociaal ondernemer, die eind 19e eeuw in Delft maar liefst drie grote fabrieken leidde: Gist, Calvé en Lijm en Gelatine, werkte aan dit bureau, dat lang in de directievilla Rust Roest in het Agnetapark heeft gestaan. In januari 1906 lag Van Marken zelfs opgebaard op dit meubelstuk van 270 x 110 cm, dat in zijn werkkamer stond. Na zijn dood verhuisde het naar het Kantoorgebouw aan de Wateringseweg.
Expositie
Van der Mast, die in opdracht van DSM de expositie '150 jaar Gist' voorbereidt, wilde het bureau graag exposeren. Via DSM-directeur Fedde Sonnema kon worden achterhaald dat het bureau in Dordrecht staat. Deze week bezocht Van der Mast het kantoor van AB Mauri en hij mocht van Leo Nobel, hoofd sales, even achter het bureau van zijn held zitten.
Nobel vertelde dat hij het 150 jaar oude bureau koestert, maar dat hij het na zijn pensionering volgend jaar graag aan de stichting Museum Van Marken wil schenken. Het bureau, dat in puike staat verkeert, is de lieve som van 35 duizend euro waard. Een topstuk dus!

Meer berichten