Tessa met haar cavia's Zoet en Zoutje
Tessa met haar cavia's Zoet en Zoutje Foto: KOOS BOMMELE

Mijn huisdier en ik: Tessa met Zoet en Zoutje

Algemeen

DELFT - Echte dierenfan Tessa Jansen (9) is de trotse eigenaar van twee vrouwtjes cavia's: Zoet en Zoutje.

Toen ze om een cavia vroeg, werd dat eerst door haar ouders geweigerd. Omdat haar vader 'een beetje allergisch' was. Later bonden ze in en mocht het alsnog. Omdat het sociale dieren zijn, gingen ze voor een duo. "Toen zijn we de twee zusjes bij Intratuin gaan halen. Ze zijn inmiddels 2,5 jaar. Toen ik het op school vertelde, wilde iedereen uit mijn klas ineens bij me komen spelen."
Met de allergie van paps valt het reuze mee, zo blijkt. "Hij knuffelt ze ook wel eens. Maar lang niet zo vaak als ik, want door mij worden ze elke dag geknuffeld. Ze hebben het hier goed. Misschien iets te goed, want ze zijn iets te dik." Tegen het advies van haar moeder in ('Het zijn geen circusdieren!') heeft Tessa ze een kunstje geleerd. "Als ze eten krijgen, gaan ze soms op hun achterpootjes staan, met hun neusjes in de lucht. Bij het toverwoord 'meisjes' rennen ze van driehoog, we hebben van een kast een luxe villa kooi voor ze gebouwd, snel naar de begane grond en dan gaan ze onnoemelijk hard piepen. Ja, dan merk je wel dat ze trek hebben."

Katten
Tessa dacht dat ze op moesten passen met Zoet en Zoutje, want er lopen ook twee katten in huis. Die angst bleek ongegrond. "De katten vinden de cavia's eng. Vanaf het begin, dus toen ze nog heel klein waren, waren ze er juist bang voor. Die blijven liever uit de buurt. Het hok schoonmaken? Ja, dat doe ik samen met mama op zaterdag, helemaal van onder tot boven. Op woensdag doet zij de 'kleine beurt', het hoognodige." Tessa zou nog wel een ander dier willen. "Een paard, het liefst een hele manege. Ik zit op paardrijden en wil later paardrijjuf worden of dierenarts." Wil jij ook in de krant met je huisdier? Stuur dan een mailtje naar:
redactie@delftopzondag.nl