Afbeelding
Foto: Leo Rontberg

Hemd van het Lijf: Patty Knoops

vaste rubrieken

Patty Knoops won dit jaar de Poweraward 2019. Haar stichting Kijk Haar! zet zich in voor werkloze, hoger opgeleide vrouwen van 50+.

1. Waarom hier op de foto?
"We zijn met de Stichting Kijk Haar! al zo'n 4,5 jaar onderweg, letterlijk, want we hadden nog geen vast onderkomen. Het oude gebouw van de Vrije Akademie is eindelijk een soort van 'vaste' thuishaven. Dit kwam in september 2018 vrij. Het is in eigendom van de gemeente, als leegstandslocatie. We hebben het ingericht met spullen uit het grootste warenhuis van Nederland, Marktplaats. Als we er uit moeten, krijgen we een maand respijt."

2. Hoe gaat het in zijn werk bij Kijk Haar?
"Vrouwen die op zoek zijn naar een baan melden zich via de website bij mij. Ze vullen een contactformulier in en met die gegevens gaan we aan de slag. Naast de maandelijkse workshop hebben we ook de Kennisfactory op de agenda staan. Hier krijgen vrouwen de kans om ervaringen uit te wisselen, kennis met elkaar te delen om op alle vlak up-to-date te blijven. De meeste vrouwen die zich aanmelden willen vooral in contact komen met gelijkgestemden. Voor het mooie heb ik nog te weinig kandidaten uit Delft. Dus, bij dezen: heb je minimaal MBO en ben je op zoek? Als laatste organiseren we ook netwerkwandelingen. Deze staan wekelijks op het menu. Onder leiding van Pieter van Stein wordt er zo'n 10 à 12 kilometer gewandeld, met een paar tussenstops. Deze wandelingen vinden in verschillende steden plaats."

3. Wat staat er nu op de agenda?
"In september starten we met de maandelijkse workshops waarbij je op zoek gaat naar talenten: wat kun je nog meer? Kun je in potentie zelf ondernemer worden? Dus in de sfeer van talentontwikkeling, kernwaarden en ikigai: waar kom je 's ochtends je bed voor uit? In augustus staan op de woensdagmiddagen meet & greets gepland. Een inloop voor dames die meer willen weten over de Kennisfactory."

4. Waaruit ontstond de behoefte om deze stichting op te starten?
"Als sollicitatietrainer/klantmanager bij de gemeente Rotterdam kreeg ik veel goed opgeleide vrouwen op spreekuur. Ik zat zelf als 50-plusser aan de goede kant van het bureau, dat zette mij aan het denken. Ik kreeg in één week drie vrouwen van midden 50 over de vloer die na de WW in de bijstand waren beland. Ze bleven maar solliciteren en kwamen niet aan de slag. Eentje was lerares geschiedenis, een ander juridisch medewerker en de laatste was secretaresse, kortom: er ging mijns inziens veel talent verloren. Toen ontstond het idee om voor deze doelgroep iets te starten in de vorm van een trainingstraject. Inclusief bestuur bestaat Kijk Haar! uit 7 vrijwilligers. Sophie de Haan verzorgt de PR en Silvia Schwerdtner is coördinator van de Kennisfactory. Ik? Ik ben CEO met meerdere petten, maar vooral sfeermaker."

5. Als burgemeester van Delft zou ik... proberen meer verbindingen te leggen tussen jongeren en ouderen d.m.v. activiteiten. Delft kleurrijker met De Spelende Mens als leidraad, om eenzaamheid tegen te gaan."