Ecoloog Ronald Bakkum, hoogheemraad Marcel Belt en dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt bekijken de resultaten bij de plas
Ecoloog Ronald Bakkum, hoogheemraad Marcel Belt en dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt bekijken de resultaten bij de plas

Er kan weer gezwommen worden!

Algemeen

DELFT - Hoogheemraad Marcel Belt was niet blij toen er vorige week blauwalg werd geconstateerd in het water van De Delftse Hout. Dit leidde tot een negatief zwemadvies.

Maar na intensieve bestrijding, tweedaags, met het beproefde middel waterstofperoxide rolde er een leuke mededeling van de persen: Er kan weer gezwommen worden in De Delftse Hout! Hoogheemraad Marcel Belt: "Zwemmen in water met te veel blauwalg kan leiden tot gezondheidsklachten. De afgelopen dagen was de grote plas in recreatiegebied Delftse Hout dicht zodat wij de blauwalg konden bestrijden. De metingen laten zien dat de behandeling is geslaagd. De omgevingsdienst trekt het negatief zwemadvies in en er kan dus heerlijk verkoeling worden gezocht in de zwemplas."

Structureel
"Ik ben ontzettend blij dat de behandeling weer is aangeslagen. De plas in De Delftse Hout is een fantastische plek om te recreëren en te zwemmen. Samen met de gemeente investeren wij in een aanpak die structureel moet leiden tot minder overlast door blauwalg. Ik heb de afgelopen dagen gezien dat de aangelegde natuurvriendelijke oevers en het drijvend groen zich prachtig ontwikkelen. In de nieuwe geulen wemelt het van het leven. Na het zwemseizoen wordt er nog gebaggerd en dan hoop ik dat de plas snel tot een ecologisch evenwicht komt waarbij de blauwalg minder vaak de overhand krijgt."

Het effect van de behandeling met waterstofperoxide houdt gemiddeld 5 weken aan: vorig jaar bleef de blauwalg het hele zwemseizoen weg. Wat kun je zelf doen om blauwalg tegen te gaan? Poep van honden en watervogels, broodresten en lokvoer vormen prima mest voor blauwalg. Dus, laat je hond niet bij het water poepen of ruim het op. Gooi geen brood of ander eten in het water. Gebruik geen lokvoer voor vissen en gebruik zelf altijd de wc. Alle beetjes helpen.