Robert Vlugt is de vijfde van generaties drogisten en apothekers die in De Salamander staat. (Foto: EvE)
Robert Vlugt is de vijfde van generaties drogisten en apothekers die in De Salamander staat. (Foto: EvE) Foto: Foto:

Drogisterij De Salamander is al eeuwen van alle markten thuis!

kijk op de wijk

DELFT – Het is altijd leuk om even Drogisterij De Salamander op de Markt binnen te lopen. Je vindt er van alles dat je in andere drogisterijen niet (meer) vindt.

De Salamander is een levend stukje Delftse geschiedenis. En dan hebben we het niet alleen over het historische pand en de inrichting van bijna 100 jaar oud, maar ook over vijf generaties drogisten en apothekers die hier achter de balie hebben gestaan en natuurlijk de 'ouderwets' goede service: Robert Vlugt maakt alle tijd voor je vragen, of voor een praatje. En dan is er het assortiment zelf, dat je wel als 'bezienswaardig' mag beschouwen. Oud-Hollandse snoepjes, boenwas, chemicaliën en kruiden; producten uit grootmoeders tijd staan naast moderne drogisterijartikelen. Want al is de geschiedenis belangrijk, De Salamander is ook gewoon een drogisterij van nu. Sterker nog, sommige 'oude gewoonten' zijn ineens weer hip: "Vanwege het plasticprobleem zijn er steeds meer mensen die verpakkingsmiddelen zoveel mogelijk vermijden. Die komen hier graag hun potjes en flesjes aanvullen", vertelt Robert.

Zomerperikelen
Die vermenging van oud en nieuw is dus één van de dingen die De Salamander zo leuk maakt. En dus kun je tijdens de warme zomerdagen prima terecht voor moderne zonnebrandmiddelen met een hoge factor die je huid uitstekend beschermen, maar kan Robert je ook prima uitleggen dat het aloude huismiddeltje azijn prima helpt tegen een bijen- of wespensteek: "Wel eerst uitzuigen met een pompje". Dat pompje is trouwens ook heel belangrijk in geval van tekenbeten: "Daar heb ik voor mezelf een heel setje voor bij me als ik ga wandelen", aldus Robert. Met een loep om goed te kunnen kijken, een uitzuigpompje en, in plaats van de bekende tekentang, een tekenlepeltje: "Dat werkt volgens het principe van de klauwhamer", legt Robert uit. Je trekt hem er zo uit. Doe dat ook zo snel mogelijk, liefst binnen 24 uur Als de teek genoeg bloed gedronken heeft laat hij los, en juist bij het loslaten kunnen ziekteverwekkers worden overgedragen.

Verfrissend
Nog zo'n 'ouderwets' product in een nieuw jasje: Eau de Cologne. "Eau de Cologne was vroeger al een heel goed idee van onze grootmoeders en tantes, en nu weer helemaal cool bij de vrouw/man van vandaag en zeker zeer geliefd bij toeristen uit warme streken zoals Azië en Zuid-Amerika. Het is verfrissend in de warmte." En ook een merk als het aloude 4711 is met z'n tijd meegegaan en heeft nu een hele lijn verschillende geurtjes voor vrouwen èn mannen. Dus heb je een vraag, een probleem, of wil je gewoon eens kijken wat Robert Vlugt in huis heeft, loop dan eens binnen bij drogisterij De Salamander op de Markt!