Bewijs van toegang koninklijke uitvaart prins Hendrik, 1934 (Archief 598, 1393; foto Bas van der Wulp)
Bewijs van toegang koninklijke uitvaart prins Hendrik, 1934 (Archief 598, 1393; foto Bas van der Wulp)

365 dagen Delft: Eerste rang bij ongelukken

Algemeen

Wekelijks presenteren Ingrid van der Vlis en Gerrit Verhoeven hier een archiefschat. Nieuwsgierig geworden? Op www.stadsarchiefdelft.nl verschijnt zelfs dagelijks een nieuw verhaal, 365 dagen lang!

Dit toegangsbewijs was 85 jaar geleden zeer gewild. M.C. Boekholt bewaarde het kleinood bij zijn administratie van de Bond van Delftsche Vereenigingen voor EHBO, als aandenken aan de uitvaart van prins Hendrik die op 3 juli 1934 overleed.

In de daaropvolgende dagen vergaderden de Delftse afdelingen van het Rode Kruis, de EHBO en de katholieke EHBO St.-Bernardus over de hulp die zij zouden kunnen verlenen op 11 juli 1934, de dag van de bijzetting in de koninklijke grafkelder. De hulpdiensten hadden al enige ervaring, want eerder dat jaar maakten zij al een draaiboek voor de rouwstoet van koningin-moeder Emma. Ze wisten dus ook dat er veel publiek op de been zou zijn, een koninklijke uitvaart trok grote belangstelling.

Verspreid over de stad kwamen twaalf hulpposten met een dokter en een aantal EHBO'ers; in totaal telde de dienst die dag 188 personen. De hulpdienst had de beschikking over onder meer 63 brancards, 96 dekens, 15 spalken en 12 flessen ammonia.
De enkele telefoon, alleen op de hoofdpost, is naar 21e-eeuwse begrippen nauwelijks te bevatten. Die hoofdpost zat aan de achterzijde van de Waag, waar een boot klaarlag voor het geval iemand vanaf de Markt over het water naar een ziekenhuis vervoerd moest worden.
Er stonden drie ambulances klaar, eentje daarvan kwam uit Rotterdam. De ambulancemedewerker bevestigde zijn komst en voegde daar een persoonlijk bericht aan toe. Zijn vrouw wilde de stoet graag zien, 'maar ziet tegen de drukte te zeer op'. Er was vast wel plek voor haar bij de Waag. 'Zij is slank en niet groot', voegde hij er nog aan toe. Of de organisatie op dit verzoek inging, is niet bekend. Wel is duidelijk dat zij bij de Waag meer van de hulpverlening zag dan van de stoet.
De post had die dag maar liefst 53 ongevallen te verwerken. Dat waren vooral mensen die onder de warmte bezweken, maar er werd ook een toeschouwer binnengebracht met een beroerte en een andere met een hersenschudding. Of ze daar nu voor op de eerste rij wilde zitten?

Wilt u het stadsarchief een keer met een bezoekje vereren?
Stadsarchief Delft
Gantel 21
2635 DP Den Hoorn
Telefoon: 015-2602341
stadsarchief@delft.nl