<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
De twee afscheid nemende juffen van de Titus Brandsmaschool: Gloria en Juliëtte (Foto: Koos Bommelé)
De twee afscheid nemende juffen van de Titus Brandsmaschool: Gloria en Juliëtte (Foto: Koos Bommelé) (Foto: KOOS BOMMELE)

Titus Brandsmaschool zwaait juffen Juliëtte en Gloria uit!

DELFT - De een was er bijna vanaf het begin bij en maakte maar liefst 45 jaar vol, de ander zette zich 22 jaar in voor de goede zaak. Twee 'gezichten' van de Titus Brandsmaschool aan de Van Rijslaan worden vrijdag 12 juli uitgezwaaid: juf Juliëtte Uilenreef (65) en juf Gloria van Vollevelde (62).

Door Ruud Stift

Twee iconen uit het onderwijs nemen afscheid. Volgens hun directeur Maurice Bavelaar waren ze als volgt te karakteriseren: 'Ze werkten altijd met hetzelfde enthousiasme en blonken uit in veel liefde en aandacht voor de kinderen.'

1. Wat ga je het meeste missen?
Juliëtte: "De kinderen en de collega's. Ik heb gelukkig altijd een heel leuk team om me heen gehad. En natuurlijk de kinderen, die horen bij het onderwijs."
Gloria: "Zeker het lesgeven zelf, dat was mijn passie. Daar beleefde ik veel plezier aan. Eerlijk kon alles eromheen mij minder goed bekoren, het vergaderen bijvoorbeeld. Nee, het 'fieldwork' is waar het om draait in het onderwijs."

2. Wat gaf het meeste voldoening?
Juliëtte: "Het geeft voldoening dat je ziet dat de kinderen veel leren. Je ziet ze groeien, letterlijk en figuurlijk op alle gebied."
Gloria: "De omgang met de verschillende kinderen, je bouwt toch een speciale band met ze op. Het is mooi om ze te helpen bij hun ontwikkeling en ze met een goed advies naar de middelbare school te sturen."

3. Is het onderwijs in de loop der jaren verbeterd?
Juliëtte: "Jazeker. Van het strikte klassikale is het onderwijs overgegaan naar passend, maatwerk. Aandacht voor kinderen van hoog niveau (in de speciale plusklassen) en lager niveau. Ieder kind wordt tegenwoordig op zijn/haar eigen niveau onderwezen. Er is ook meer ruimte voor zelfstandig werken, met kansen voor iedereen."
Gloria: "En of! Vroeger was het echt lesgeven, doceren. Tegenwoordig kun je het meer zien als sturen, begeleiden. Het krijtbord veranderde in een smartboard en inmiddels wordt met een digiboard gewerkt. Ik was één van de eersten die op de Titus met een smartboard werkte, dat heb ik mezelf zo'n beetje eigen moeten maken."

4. Waar blinkt de Titus Brandsmaschool in uit?
Juliëtte: "Het fijne team en de prettige directeur. Dit straalt positief uit naar de ouders. We hebben bijna geen personeelswisselingen ondergaan. De gezellige sfeer en het leuke gebouw maakt het plaatje compleet. Onze school kent een gemengde populatie. Op die diversiteit spelen we in."
Gloria: "In ieder geval in zorg en veiligheid. Verder zijn alle leerkrachten zeer competent, er wordt goed onderwijs gegeven. Met extra aandacht voor zorgleerlingen die bovengemiddeld ofwel lager gemiddeld presteren. Daar zijn aparte begeleiders voor, die speciaal 'level' werk geven. Of ze maken zelfstandig opdrachten buiten het reguliere schoolwerk om."

5. Hadden jullie een voorkeursles?
Juliëtte: "Ik was weg van muziek. Meestal liet ik mijn leerlingen daarbij ook bewegen. Helaas zijn de vakdocenten op dit gebied verdwenen uit het basisonderwijs. Vroeger gaf ik ook blokfluitles vanuit de muziekschool van Pierre van Hauwe. Daarna kozen de leerlingen een 'eigen' instrument. Jammer dat dit soort lessen niet meer tot het 'basispakket' horen."
Gloria: "Ik vond rekenen altijd leuk om te geven. Met die lessen kon je altijd een heerlijke variatie aanbrengen."

6. Vrezen jullie het 'zwarte gat' of liggen er genoeg activiteiten in het verschiet?
Juliëtte: "Ik sport veel, roeien bij De Delftsche Sport, in de '4 met' met leeftijdsgenoten. Verder hou ik veel van reizen en wil ik mijn Frans weer op gaan poetsen. Ook denk ik eraan een cursus Kunstgeschiedenis te gaan volgen. Ik zal zeker bezig blijven, daar ben ik niet bang voor. Er zijn nog zoveel mooie tripjes te maken. In Europa valt veel cultureels te smullen en ook Aziatische landen en Namibië staan op mijn verlanglijstje."
Gloria: "Nee hoor. Kijk, natuurlijk zullen er wel eens een paar dagen tussen zitten dat je denkt: 'Wat zal ik vandaag eens gaan doen?' maar ik denk niet dat ik me gauw zal gaan vervelen. Ik heb mijn oude sportieve bezigheid, tennis, weer opgepakt. In Rotterdam Overschie ben ik bij een club begonnen met lessen nemen. Verder staan er twee vakantie in de planning. Eentje al heel snel, want in juli gaan we naar Spanje. In september staat Amerika op de agenda. Dat wordt de derde keer voor ons. De tweede keer dat we er waren, gingen we op bezoek bij onze dochter die daar toen studeerde. Dat is het voordeel van het 'juf af' zijn, dat je niet meer in de drukkere en duurdere maanden op vakantie hoeft."

Of de dames uitkijken naar de dag van afscheid, vrijdag 12 juli? "Eigenlijk ben ik best wel benieuwd wat ons te wachten staat, want ik ben nogal een controlfreak", zegt Gloria lachend. Waar ze allebei heel erg naar uitkijken is het weerzien met oude collega's. Juliëtte: "Even heerlijk herinneringen ophalen en bijpraten!"

 

 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>