Bart Kooiman heeft allerlei lekkere zomerdranken in huis. (Foto: EvE)
Bart Kooiman heeft allerlei lekkere zomerdranken in huis. (Foto: EvE)

Koele, frisse dranken voor warme zomers

kijk op de wijk

DELFT - Ah, de zomer! Warme middagen en zwoele avonden. Wat drink je dan het best? Bart Kooiman van slijterij en wijnhandel De Wijnstok in de Frederik Hendrikstraat heeft wel wat ideeën.

"De zomer is echt het seizoen van de lichte drankjes", vertelt Bart. "Drank die gekoeld gedronken wordt en niet te veel alcohol bevat, zodat het lekker doordrinkt. Bekend zijn natuurlijk de witte wijn en de prosecco." Als witte wijn raadt Bart de Viré Clessé aan; "een mooie zachte wijn met een beetje peerachtige smaak." Dé zomerwijn bij uitstek is wel rosé. Dat is een wijn die weliswaar van een blauwe druif gemaakt wordt, maar die maar kort op de schil rijpt, en zo weinig kleur meekrijgt. "Een uitzondering daarop is deze Blush uit Italië. Deze wordt gemaakt van de Pinot Grigio, een druif waar normaal gesproken witte wijn van gemaakt wordt. Maar door het rossige tintje van de druif kun je er dus ook een hele mooie rosé van maken, met een wat kruidige smaak."

Citrus
Fris dus. Dan kom je al snel op citrusvruchten uit. Dranken met een basis van citrusfruit zijn dan ook erg populair in de zomer. "Limoncello is een mooi voorbeeld", aldus Bart. "Een citroenlikeur die wordt gemaakt met neutrale alcohol, die de smaak van de citroen echt helemaal in zich opneemt." Bart heeft ook verschillende daarvan afgeleide dranken in huis: "Neem de Tonino Cello Limon. Dat is een witte wijn, gecombineerd met limoncello. Met maar 8% alcohol een heerlijk fris bubbeltje." Een heel àndere variant is de Salvatore: "Ook weer met citroen als basis, maar hierbij wordt geen neutrale alcohol gebruikt, maar cognac. Met als bijzonder effect dat de smaak varieert met de serveertemperatuur; gekoeld proef je meer citroen, op kamertemperatuur komt de cognacsmaak er beter uit." Dat maakt de Salvatore wel iets zwaarder: "Met 30% alcohol is dit iets voor de ervaren drinker die complexe smaken weet te waarderen." Wat met citroen kan, kan ook met andere vruchten. Neem de Dolce Cilento, een likeur die op dezelfde manier gemaakt wordt als Limoncello, maar die als basis meloen heeft.

Bier
En natuurlijk is de zomer ook het seizoen van de , met name, lichte bieren. "Pils wordt het hele jaar door wel gedronken", weet Bart. Fruitbieren en witbieren zijn typisch zomers." En waarom is dat? Omdat in veel van die bieren, jawel, citroen of een andere citrusvrucht is verwerkt! Dat geldt ook voor Bart's nieuwste aanwinst 'Wit Goud', gebrouwen door niemand minder dan de Delftse Bierfabriek, speciaal voor het themajaar De Gouden Eeuw. "Echt een zomerbier. In dit geval met sinaasappel." Meer ideeën nodig voor de zwoele zomeravonden? Vraag het gerust aan Bart!