All-focus
All-focus Foto: Willem de Bie

Hemd van het Lijf: Stefanie de Klerk

vaste rubrieken

'Spulletjes', in een kraam, op een tafel of gewoon uitgestald op straat, Stefanie is er vaak te vinden.

Waarom wil je hier gefotografeerd worden?
Ik heb een voorliefde voor brocantes en vide-greniers, wat wij rommelmarkt zouden noemen, in Noord-Frankrijk; het is heerlijk snuffelen tussen al die Franse spulletjes!

Hoe lang doe je dit al?
Eigenlijk sinds vrienden van mij een huis in Frankrijk hebben, waar ik graag naar toe ga. Maar het komt ook door mijn schoonmoeder van 84, die als weduwe de tijd verdrijft met puzzels. Met haar struin ik Hollandse rommelmarkten af op zoek naar Jan van Haasteren puzzels.

Wat is nou eigenlijk de lol van zo'n brocante?
Je weet nooit wat je zult aantreffen en het roept ook nostalgisch gevoelens op als ik iets herken van vroeger. En natuurlijk de hoop en verwachting dat je iets heel moois en uitzonderlijks vindt, iets wat je altijd al had willen hebben. En als 't even kan voor weinig geld natuurlijk…

Heb je nog wat gescoord op deze brocante?
Ik ga binnenkort verhuizen naar de Rotterdamseweg in Delft, de buurt waar ik geboren ben en daar wil ik iets met azuurblauw doen. Ik heb een prachtige blauwe glazen karaf gescoord voor vijftig cent en een heel mooi antiek waterkannetje.

Wat is je leukste aankoop ooit geweest?
Op een brocante in Zuid Frankrijk kwam ik een keramiek beeld tegen van een typisch Frans mannetje met een baguette onder zijn arm, prachtig! Ik geloof dat ik er tien euro voor heb betaald, dat dan weer wel…

Ga je in Nederland ook naar rommelmarkten?
Jazeker want het is voor mij absoluut ontspannend: het gaan naar kringloopwinkels en rommelmarkten. Het gedachteloos langs al die uitgestalde spullen lopen, daar word ik blij van.

Is er in en om Delft ook iets van je gading?
Zeker! Er zijn een stuk of drie kringloopwinkels en in de Wisselbeker in Nootdorp kom ik graag. En er worden in Delft en regio regelmatig rommelmarkten in buurthuizen georganiseerd. Daar vind ik vaak hele leuke spullen.

Je huis puilt zeker ondertussen wel uit van al die aankopen?
Dat wordt wel een probleempje: ik kom uit een groter huis waar ik aardig wat bergruimte heb. Nu naar een kleiner huis; ik hou m'n hart vast! Heb daar wel een schuurtje, maar het wordt wel passen en meten…

Wanneer is de volgende brocante waar je naartoe gaat?
De volgende is weer in Frankrijk, in de Morvan en Bourgogne; ik verheug me er erg op!

Als ik burgemeester van Delft zou zijn dan...
zou ik stimuleren dat er meer speelse elementen in het Delftse straatbeeld te zien zijn zoals de porseleinen lamp die voorheen op het Doelenplein te zien was. Ik hoop in ieder geval dat díe terugkomt!