Kim Bosch, Delfts gemeenteraadslid voor STIP
Kim Bosch, Delfts gemeenteraadslid voor STIP Foto: Willem de Bie

Politiek: Kim Bosch (STIP)

Politiek

DELFT - Het bestuur van de stad is in handen van door inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt verdeeld zijn: GroenLinks (7), STIP (6), D66 (5), Onafhankelijk Delft (5), VVD (3), CDA (3), SP (3), PvdA (3), ChristenUnie (2) en Stadsbelangen (2). Met enige regelmaat laten we u kennismaken met een van de politici van deze tien partijen. In deze aflevering: Kim Bosch, gemeenteraadslid voor STIP.

Welke opleiding heeft u genoten?
Ik ben opgegroeid in Haarlem, waar ik op basisschool de Bosch en Hoven heb gezeten. Daarna ben ik naar het Stedelijk Gymnasium gegaan in de Haarlemse binnenstad. Vervolgens ben ik naar Delft gekomen om Technische Natuurkunde te gaan studeren aan de TU Delft en daar ben ik nog steeds enthousiast mee bezig. In september begin ik met de halfjaar durende 'minor' Computer Science.

Wanneer ontstond uw interesse in politiek en wie was uw grote voorbeeld?
Ik was altijd al geïnteresseerd in politiek, als kind volgde ik het nieuws op de voet. Ik keek naar Buitenhof, Nieuwsuur en andere talkshows. Verder heb ik op de middelbare school naast een bèta pakket, Filosofie gekozen. Daardoor heb ik op een andere manier leren kijken naar de maatschappij en de wereld waarin wij leven. Toen ik naar Delft verhuisde, ontstond ook mijn interesse voor de gemeentepolitiek. Mijn grote voorbeeld is Barack Obama. Hij kan fantastisch speechen en tijdens zijn presidentschap heeft hij op een diplomatieke manier veel bereikt voor zijn land, zoals de Obamacare.

Waarom koos u voor uw partij?
STIP is een jonge en progressieve partij die opkomt voor alle bewoners in Delft. Dit sprak mij heel erg aan; STIP is een partij die altijd op zoek gaat naar innovatieve ideeën en kijkt of het beleid nog progressiever en vernieuwender kan.

Hoelang maakt u deel uit van de gemeenteraad?
Sinds maart 2018.

Wat zijn uw aandachtsgebieden in de raad en wat trekt u daarin?
Cultuur en het sociaal domein trekken mijn aandacht, ik vind het belangrijk dat er in de zorg op de lange termijn mensen preventief geholpen kunnen worden. Het is beter om problemen te voorkomen dan te genezen en als we preventief te werk gaan blijft de zorg ook betaalbaar voor iedereen. Ook is het goed dat de nieuwste innovaties in de gaten worden gehouden zodat de zorg comfortabeler en efficiënter voor iedereen kan worden. Verder vind ik het belangrijk dat Delft er genoeg ruimte blijft voor cultuur. Cultuur verbindt mensen! Delft heeft zoveel historie die we kunnen laten zien en waar zelfs mensen van buiten Delft op af komen. Ik vind het belangrijk dat dit behouden blijft maar dat er ook plek is voor nieuwe initiatieven. Zo heb ik meegewerkt met het opzetten van de tijdelijke tentoonstelling 'Delft Zinkt Niet'.

Op welke resultaat van uw politieke inspanningen bent u trots, m.a.w. wat heeft u voor de Delftse bevolking bereikt?
Tot nu toe heb ik mij ingezet voor onder andere cultuur, mantelzorgers en statushouders in Delft. Samen met ChristenUnie heb ik een amendement ingediend om mantelzorgers van jong tot oud, waaronder ook kinderen, op een persoonlijke manier te belonen voor hun inspanningen. Verder ben ik opgekomen voor statushouders die vaak moeite hebben om hun weg te vinden in Delft. Ook heb ik er voor gezorgd dat de website van de gemeente duidelijker is als het gaat om subsidieaanvragen.

Wat zou u in uw raadsperiode nog willen verwezenlijken?
Ik zou graag een poppodium willen stimuleren, een plek waar artiesten laagdrempelige kunnen optreden. Het is belangrijk dat jonge artiesten niet alleen ergens kunnen oefenen maar ook een podium hebben van waaruit ze kunnen doorgroeien. Aan het begin van dit jaar heb ik de STIP werkgroep Cultuur opgericht waarin we met mensen van de lijst en cultuurliefhebbers uit de stad brainstormen over wat er anders en beter kan op het gebied van cultuur. Daarnaast vind ik dat er nog veel kan gebeuren op het gebied van mobiliteit. Delft is een echte fietsstad en dan moeten er ook genoeg faciliteiten zijn zoals goede, brede fietspaden en genoeg fietsparkeerplekken. Fietsen is gezond, duurzaam en snel. Daarom zie ik graag dat de auto uit de binnenstad verdwijnt en wordt geparkeerd in de parkeergarages. Een autoluwe binnenstad heeft meer plek voor de fiets, en voor nieuwe, innovatieve vervoersmiddelen zoals bijvoorbeeld de Delfthopper.

Zou u aan de Delftse politiek iets willen veranderen, zo ja, wat en waarom?
Over het algemeen vind ik de Delftse politiek goed georganiseerd. Ik maak met een aantal raadsleden deel uit van een werkgroep die bekijkt hoe we als Raad beter kunnen vergaderen. Ook de beeldvorming is belangrijk. Ik wil dat we als Raad met meer bewoners van Delft in gesprek gaan om te weten wat hun zorgen en ideeën voor verbetering zijn.

Waarom is de foto bij dit artikel een favoriet?
Ik vind het heerlijk om in het zonnetje van een kopje koffie of lunch te genieten; terrasboten geven veel sfeer aan de grachten. Een goede toevoeging voor Delft!