Kees Romijn van het Ondernemersfonds Voorhof en Arjan Dijkshoorn van de Winkeliersvereniging willen bereikbaar blijven (Foto: Koos Bommelé)
Kees Romijn van het Ondernemersfonds Voorhof en Arjan Dijkshoorn van de Winkeliersvereniging willen bereikbaar blijven (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Ondernemers Voorhof ontwikkelen visie 'Vitaal & Bereikbaar'

Algemeen

DELFT - Kees Romijn, voorzitter van de Stichting Ondernemersfonds Voorhof maakt zich zorgen. Hij en andere ondernemers in de wijk Voorhof vrezen dat hun wijk dicht slibt en steeds moeilijker bereikbaar wordt.

Door Ruud Stift

Met Winkeliersvereniging De Hoven Passage gaf hij opdracht om een economische visie op te stellen. Een aanvulling op de kansenkaarten van vorig jaar waarbij het economische aspect weinig werd belicht. "In de visie met als titel 'Vitaal & Bereikbaar', staan dingen die ondernemers graag gerealiseerd zouden zien. Belangrijke maatregelen die moeten worden genomen om de levensvatbaarheid van de economie in de wijk te waarborgen. Zo dreigt op korte termijn een versmalling van de Voorhofdreef, dat gaat ten koste van de bereikbaarheid. Wij doen in de visie voorstellen om dit op peil te houden."

Mobiliteitsplan
Gilbert Bal van Roots Beleidsadvies, het bureau dat de visie opstelde: "De gebiedsvisie is aangeboden aan de gemeenteraad zodat deze mee kan in o.m. de besluitvorming over Schieoevers-Noord, het mobiliteitsplan en de omgevingsvisie. De kansenkaarten waren vooral vanuit het perspectief van de inwoners van de wijk opgesteld. En bevatten inderdaad een aantal maatregelen die de economie kunnen bedreigen, zoals de versmalling van de Voorhofdreef. Maar wij hebben in de visie vooral ook gekeken naar maatregelen die de economie kunnen versterken. Bijvoorbeeld het realiseren van een kruispunt op de hoek Martinus Nijhofflaan/Prinses Beatrixlaan. Hiermee wordt winkelgebied In de Hoven ook voor inwoners van Den Hoorn en Rijswijk-Buiten goed bereikbaar. Ook betere bewegwijzering is zo'n kans. Het functioneren van het winkelgebied staat of valt met een goede bereikbaarheid."

Duidelijkheid
"Er worden de komende jaren 1300 extra woningen in Voorhof gebouwd, voornamelijk in het hogere segment. Meer consumenten is gunstig, maar deze huizen worden wél voor een deel gerealiseerd op voorheen werklocaties. Probeer daar het aantal meters bedrijfsoppervlak te behouden, laat wonen en werken hand in hand gaan. De Neringstraat en Vulcanusweg zijn mooie locaties om als gemengde gebieden te ontwikkelen. De ondernemers aan de Vulcanusweg wachten al jaren op duidelijkheid, waar gaat het naartoe? Het gebied dreigt te verloederen. De werkgelegenheid loopt al terug. Vooral bij een ontwikkeling als gemengd gebied moet de bereikbaarheid in het oog worden gehouden. Meer bewoners en meer arbeidsplaatsen legt veel druk op de infrastructuur. We dragen een aantal concrete voorstellen aan om Voorhof vitaal en bereikbaar te houden. Hopelijk worden die voorstellen in de plannen voor de wijk meegenomen."

Reactie college: "We waarderen de 'Visie Vitaal & Bereikbaar' van de stichting Ondernemersfonds Voorhof. Het biedt aanknopingspunten om het gebied rond de Vulcanusweg aan te pakken. Een belangrijke eerste stap is het Ontwikkelplan Schieoevers, waar de Vulcanusweg onderdeel van is. Dit plan wordt volgende week in de gemeenteraad besproken. Na vaststelling kunnen we met ondernemers en bewoners aan de slag. De analyse en de aanbevelingen uit de visie zullen we samen met de ondernemers betrekken bij het opstellen van de omgevingsvisie en verdere planvorming."