Greta Hesseling, al 30 jaar actief voor Tennis Vereniging Tanthof.
Greta Hesseling, al 30 jaar actief voor Tennis Vereniging Tanthof. Foto: Willem de Bie

'Tennissen tussen de koeien...'

sport

DELFT – Greta Hesseling ziet in de jaren vijftig het levenslicht in de Haagse Schilderswijk. Vader Hesseling is Delftenaar, die eerst in de Kromstraat en later aan de Hugo de Grootstraat een sleutelmakerij runt. Het gezin verhuist ook naar de Prinsenstad. Ouders Hesseling zijn niet zo met sport bezig, Greta wel, die zit tot haar veertiende op korfbal en haar broer is een goede judoka.

Tekst & foto: Willem de Bie

Greta trouwt jong, er komen kinderen en de aandacht gaat jarenlang vooral uit naar het gezin. Na een scheiding wordt het er qua vrije tijd niet echt beter op. Totdat ze in 1988 een woning in het toen nieuwe Tanthof kon krijgen: "Tanthof hoorde voor het gevoel van Delftenaren niet echt bij Delft, het was helemaal aan de rand van de stad, tussen de koeien. Maar wel mooie ruime huizen, zeker als je zoals ik uit de Anna Boogerd kwam. Ik woonde er nog maar kort toen ik een flyer in de bus kreeg waarin leden werden gevraagd voor een op te richten tennisvereniging in de wijk. Vijftig gulden moest je betalen, zodat naar de gemeente het aantal leden, met een lijst met betaalde contributies, hard kon worden gemaakt. En dat lukte! In 1989 werd de vereniging officieel opgericht en kwamen er aan de rand van de wijk tennisbanen. Ik ben dus vanaf het begin lid geworden en nooit meer weg gegaan".

Buitenlucht
"In datzelfde jaar ben ik bij de club ook mijn huidige partner tegengekomen en hadden we dus al snel een actief verenigingsleven bij de club. Mijn eerste vrijwilligersklus was de evenementencommissie en daarna ben ik achttien jaar bestuurslid geweest. Momenteel ben ik voorzitter van de technische commissie, wedstrijdleider en competitieleider. Je kunt rustig zeggen dat een groot deel van mijn leven zich op en rond de tennisbanen afspeelt; met heel veel plezier overigens! Tennis is echt mijn sport: het wedstrijdelement, de techniek en natuurlijk het spelen in de buitenlucht. En ik wil echt elke bal halen; mijn man zegt wel eens 'gooi een bal, en ze gaat er achteraan…'. Een beetje fanatiek ben ik wel…"

Koeien
"Zoals het gaat met elke vereniging hebben we in het begin flink lopen pionieren. Er was nog geen mooi clubhuis maar slechts een eenvoudige houten keet. Gaandeweg de jaren hebben we alles opgebouwd en is het nu een mooie accommodatie waar het goed toeven is. In diezelfde jaren heeft ook de huizenbouw ons ingehaald en zitten we niet meer aan de rand van de wijk. We hebben nog wel 's geprobeerd dat tegen te houden maar dat is niet gelukt, we zitten nu midden in een woonwijk. Met, en dat is wel vrij uniek, achter baan vijf vaak direct zicht op de koeien die daar staan te grazen. Wel oppassen met je tas, zorgen dat een koe er niet op plast of kapot staat te peuzelen..."

Vergrijzing
"We zijn eind jaren tachtig gestart met zo'n 500 leden en ook nog 's 500 mensen op de wachtlijst. Tennis was en is populair, maar toen waren er nog maar weinig faciliteiten in Delft. De afgelopen jaren kwamen die er wel en verdween onze wachtlijst en ook leden, die bijvoorbeeld elders een baan kregen ingingen verhuizen; momenteel hebben we een kleine 300 leden. Je ziet wel dat er vergrijzing optreedt, meer dan de helft van onze leden is vijftig plus, de oudste actieve tennisser bij ons is 85. We zijn actief bezig om meer jeugd binnen te halen en dat loopt goed: we hebben er zo'n zestig en daar wordt veel voor georganiseerd. Ik speel zelf in een damesteam en in het weekend in een mixteam, daarmee zijn we onlangs kampioen geworden. Afgelopen week hadden we ons jaarlijkse 'Open Toernooi', lekker druk bezocht!."

Vrijwilligers
"Tennisvereniging Tanthof bestaat dit jaar dertig jaar en er worden voor de leden dan ook een aantal leuke festiviteiten georganiseerd. Vorige week was er een wijnproeverij in Zeeland, in augustus komt er een grote barbecue en in september - dan is het precies 30 jaar – een groot lustrumfeest. Onze toekomst ziet er vrij goed uit. We hebben een stichting die het formele beheer over de accommodatie heeft, de vereniging betaalt huur aan de stichting die vervolgens voor onderhoud en beheer zorgt; we hebben dus geen bemoeienis met de gemeente. Alles wordt gedaan door vrijwilligers. Vrijwillig werk is minder vanzelfsprekend dan jaren terug; de bardiensten zijn moeilijk vrijwillig te vullen, daarom zijn de leden verplicht om vier keer per jaar diensten te draaien".

Lage kosten
"Tennis hoeft niet duur te zijn. Bij ons betaal je 200 euro per jaar aan contributie; als je net als ik veel komt kost het je nog geen euro per dag. Voor jeugdleden is het jaarbedrag aanzienlijk lager: kijk op info@tvtanthof.nl".