De karakteristieke Kadeloop, zaterdag 6 juli voor de 40e keer! (Foto: Johan Gerritse)
De karakteristieke Kadeloop, zaterdag 6 juli voor de 40e keer! (Foto: Johan Gerritse) Foto: Johan Gerritse

Jubileumeditie Kadeloop Schipluiden!

sport

SCHIPLUIDEN - Zaterdag 6 juli vormt Schipluiden het decor voor de jubileumeditie van de Kadeloop. Het is namelijk alweer de 40e keer dat deze karakteristieke hardloopwedstrijd wordt georganiseerd.

Sinds jaar en dag is er een afwisselend parcours door het dorp, het omringende polderlandschap en natuurlijk over de kade langs de vaart! Dat maakt de Kadeloop een uniek evenement. In 1978 werd de loop voor de allereerste keer georganiseerd en dit bleek direct een schot in de roos,
want de eerste editie trok direct 200 deelnemers. Het jaar erop werd uitgeweken naar het 'oude' sportcomplex van SV Schipluiden en ging de loop voor het eerst over de Vlaardingsekade.

Naam
De naam is uiteraard ontleend aan het karakteristieke deel van het parcours over de kade van de Vlaardingse Vaart. Deze heet in Vlaardingen Trekkade, genoemd naar het vroegere gebruik door de paarden van de trekschuiten die tussen Vlaardingen en Delft passagiers en goederen vervoerden. Het deel van de kade op grondgebied van Schipluiden heet Vlaardingsekade. Het is een prachtig parcours waarbij je op de kade aan de ene kant de Vlaardingse Vaart met de bootjes hebt en aan de andere kant de diep gelegen polder met koeien en boerderijen.

De Hardloper
In 1980 was de loop al uitgegroeid tot 523 deelnemers en dat jaar werd ook de hardloopvereniging De Hardloper Schipluiden opgericht. De Hardloper organiseert de Kadeloop nu nog steeds. Door de jaren heen is het aantal deelnemers gestaag toegenomen. De afstand van de route is af en toe gewijzigd van 11 km, naar 11,6 km en naar 11,7 km. De laatste jaren wordt er precies 12 km gelopen.

Aandenken
Voor de 40e (jubileum)editie hopen we ook dit jaar weer op een mooi sportevenement. De voorbereidingen zijn in volle gang en hopelijk zijn ook de weergoden ons goed gezind. Alle deelnemers aan de 5 en 12 km krijgen een speciaal jubileumshirt als aandenken. Deelnemers kunnen zich aanmelden voor vier verschillende afstanden: de 1 en 2 km kinderloop, de prestatieloop van 5 km en het hoofdafstand van 12 km.

Allerjongsten
De Kadeloopmiddag begint met de Gerda van der Veen-jeugdloop. De allerjongsten (vanaf 3 jaar) gaan de strijd aan op de 1 kilometer. Voor kinderen in de leeftijd van 7 t/m 12 jaar staat de 2 kilometer op het programma. Ook dit jaar kunnen de kinderen zich goed voorbereiden dankzij speciale Kadeloop-trainingen. Onder begeleiding van trainers van De Hardloper bereidt de plaatselijke jeugd zich voor op de sportieve prestatie.

Medaille
Na afloop krijgen de deelnemende kinderen een medaille overhandigd en er zal voor een verfrissend ijsje worden gezorgd. Voor alle afstanden is inschrijven mogelijk op 6 juli vanaf 11.00 uur in de kantine van V.V. Schipluiden aan de Tiendweg.

Schema starttijden:
-1 km, start 13.00 uur
-2 km, start 13.20 uur
-5 en 12 km, start 14.30 uur
Verdere informatie is te lezen op de site: www.kadeloop.nl

Verleden jaar liep winnaar René de Lange van AV De Koplopers het hoofdnummer, de Kadeloop van 12 km, in een supersnelle tijd van 40 minuten en 21 seconden. Kom zaterdag 6 juli kijken wie er dit keer met de winst vandoor gaat....