Afbeelding

"Dit jaar hebben we voor het eerst een summa cum laude"

Algemeen

DELFT - "Het is heel goed gegaan." Jaap Rombouts, examencoördinator bij SC Delfland, de school voor praktijkgericht onderwijs, is nu al behoorlijk tevreden over de uitslagen van de schoolexamens.

"Ons slagingspercentage is nu al rond de 88%. Maar we hebben ook nog een aantal herkansingen, en wij verwachten dat het overgrote deel van de herkansers in de tweede termijn wel slaagt. In de meeste vakken zitten wij boven of rond het landelijk gemiddelde. " Apetrots is Rombouts ook over het feit dat één van de leerlingen uit de gemengde leerweg Esther van Gilst (Economie & Ondernemen) summa cum laude geslaagd is: "Dat betekent dat je niet alleen een cijfer hoger dan een 8 hebt behaald voor alle vakken, maar ook op het centraal schriftelijk hoger dan een 8 hebt gescoord. Een bijzondere prestatie, zeker omdat dit meisje ook nog eens een extra vak deed."

Voorbereiding
Goede resultaten dus. En niet voor het eerst. "Vorig jaar hadden we een totaalscore van 97% geslaagde leerlingen, en we hopen dat cijfer dit jaar te evenaren." Hoe slaagt SC Delfland daar in? "Ik denk dat het feit dat we een tweejarig examentraject hebben daaraan bijdraagt", antwoordt Rombouts. "De leerlingen doen al in het derde jaar een aantal examens. Daardoor komt het niet op één piekmoment aan." Daarnaast staat of valt alles met een goede voorbereiding, benadrukt de examencoördinator. "We besteden heel veel aandacht aan examentrainingen. Omdat we veel digitale examens hebben, oefenen we daar ook veel mee."

Herexamen
Die aandacht mag nu nog niet verslappen, want hoewel het overgrote deel van de examenkandidaten feest mag gaan vieren, zijn er ook die komende week nog even flink aan de bak moeten voor hun 'her'. "Dat is natuurlijk even slikken voor hen", weet Rombouts. "En soms voor ons ook. Ieder jaar zijn er wel leerlingen waarvan we eigenlijk verwacht hadden dat ze moeiteloos zouden slagen, maar waar het dan nèt misgaat. Andersom, hebben we soms ook twijfels over een leerling, en die rolt er probleemloos doorheen." Bemoediging en aanmoediging, dat is wat de herkansers allereerst nodig hebben: "We helpen hen zo goed mogelijk over de teleurstelling heen en peppen ze weer even op. Daarnaast geven we hen de mogelijkheid om het examen in te zien om te kijken waar het precies mis ging, en daar trainen we ze dan weer op. Zo bereiden we ze optimaal voor op de herexamens, die komende maandag, dinsdag en woensdag zijn. Op 28 juni krijgen de herkansers hun uitslag, en op 8 juli is de diploma-uitreiking."

Examenklachten
Hoewel er dit jaar niet meer klachten waren dan in andere jaren, zijn er toch elke keer weer punten van kritiek. "Wiskunde en Economie werden dit jaar als heel moeilijk ervaren", weet Rombouts. "Daarnaast horen we ook dit jaar weer terug dat de examens erg 'talig' zijn; moeilijke woorden, lange zinnen." het is geen nieuwe klacht, en de scholen proberen daar de samenstellers van de examens steeds van te overtuigen: "Via de vaksecties proberen we invloed uit te oefenen. Ook op het BFF, het besloten discussieforum voor beroepsprofessionals, is het een steeds terugkerende discussie. "Dit soort zaken maken het examen voor onze leerlingen onnodig moeilijk."
Ook voor Rombouts en zijn collega's is het dus nog even doorbijten komende week. "Maar als de resultaten er dan zijn, dan mogen we ook weer tevreden terugkijken."

Derdejaars bij SC-Delfland doen al een aantal examens, zodat niet alles op één piekmoment valt.