Luna van der wal in actie. (Foto: Roeland Heuff)
Luna van der wal in actie. (Foto: Roeland Heuff) Foto: Roeland Heuff

Luna van der Wal: lekker fel op het middenveld

sport

DELFT - Luna van der Wal (16) begon op haar zesde met voetballen bij Concordia. Afgelopen seizoen speelde zij voor het eerst in een meidenteam en dat bevalt goed: "Het is gezelliger." En ook de prestaties mogen er zijn, want het team promoveerde dit jaar naar de hoofdklasse.

"Mijn zus speelde al eerder voetbal, en ik wilde het ook wel eens proberen", herinnert Luna zich. Inmiddels kan de middenvelder bogen op tien jaar ervaring op het veld. "Ik heb meerdere posities gespeeld, ben ook verdediger geweest, maar de aanval vind ik ook leuk. Het middenveld is dus echt mijn plek. En ik scoor toch wel een aantal keer per seizoen." Luna heeft goed spelinzicht en kan mooie lange passes trappen. "En ik ben ook wel sterk in duels. Ik laat mezelf niet zomaar opzij zetten."

Gezelliger
Na jarenlang in een gemengd team te hebben gespeeld ging Luna vorig jaar naar het meisjesteam over. "Het was er het goede moment voor." Toch is het wel anders, is haar ervaring. "De jongens spelen toch wat sneller en fysieker. Maar qua niveau verschillen we niet veel. En we nemen onze sport zeker even serieus." Spijt heeft ze zeker niet: "Het was leuk met de jongens, maar na de wedstrijd moest je toch alleen naar de kleedkamer. Nu heb je elkaar en dat is een stuk gezelliger." Concordia is zeker een leuke club voor meisjes, vindt ze. "En we beginnen nu ook echt wel een meidensectie te krijgen."

Natuurlijk volgt Luna de verrichtingen van de Oranje Leeuwinnen op de voet. Sterker nog: dit weekend reist ze zelf af naar Frankrijk om de wedstrijd Nederland-Kameroen live te bekijken. Haar favoriete speelster is net als zijzelf een middenvelder: Daniëlle van de Donk. "Lekker fel." Zelf heeft ze geen ambities voor Oranje: "Ik vind voetballen leuk maar het is niet mijn leven. Ik ga eerst mijn middelbare school afmaken en dan studeren."