De AV'40-deelnemers aan de Plocka upp skit actie tonen hun 'zwerfvuil-oogst'.
De AV'40-deelnemers aan de Plocka upp skit actie tonen hun 'zwerfvuil-oogst'.

Plocka upp skit: een training zwerfvuil opruimen

Algemeen

Waren die hardlopers van AV'40 die dinsdagavond nu aan het trainen of zwerfvuil aan het opruimen. Ze deden beide, want het was Plocka upp skit in de Delftse Hout en het Hertenkamp.

Dinsdag 3 juni organiseerde de afdeling wegatletiek in het  kader van Wereldmilieudag op 4 juni een training gewijd aan het opruimen van zwerfvuil in de Delftse Hout en het Hertenkamp. Dit initiatief is door de hardlooptrainer Rob Bovelander geïntroduceerd bij AV'40 naar een Zweeds voorbeeld.

De resultaten
Door 24 vrijwilligers is er circa 75 kilo zwerfafval verzameld in één uur tijd. Vooral op parkeerplaatsen, de ligweides aan de Delftse Hout, maar ook langs de openbare fiets- en wandelpaden werd de meeste troep aangetroffen. Naast een enorme oogst aan sigarettenpeuken en -verpakkingen, werden vooral lege blikjes, papieren zakdoekjes en junk-food-wegwerp-materialen aangetroffen. Bijzondere vondsten waren: een gebruikte condoom, een 'positieve' zwangerschapstest, een vol bierblikje en een schotelantenne.
Met deze Plocka upp skit actie is de omgeving rond AV'40 weer schoner en aangenamer geworden om in te recreëren. Een actie die volgens de organisatie zeker voor herhaling vatbaar is.