Robert Vlugt neemt alle tijd voor zijn klanten. (Foto: EvE)
Robert Vlugt neemt alle tijd voor zijn klanten. (Foto: EvE)

"Een historische drogisterij met producten van nu"

kijk op de wijk

DELFT - Drogisterij De Salamander? Die zit al sinds mensenheugenis op de Markt, zal iedere Delftenaar je kunnen vertellen.

Dat sinds mensenheugenis kun je (bijna) letterlijk nemen: "Op deze plek aan de Markt is al sinds ca. 1780 een drogisterij gevestigd", vertelt drogist Robert Vlugt. Zelf is hij een drogist van de vierde generatie, met ruim dertig jaar ervaring.

Oude middeltjes
Wie het historische pand (het dateert van kort na de stadsbrand van 1536) binnenloopt stapt een beetje terug in de tijd. De drogist verwelkomt je met een witte jas. Hoort je vraag aan en maakt alle tijd om met je te praten. "Dat persoonlijke, de aandacht, dat is wat mensen hier waarderen", aldus Vlugt. In de winkel wordt je omringt door historische apothekerskasten van bijna 100 jaar oud, en ook een deel van het assortiment is een trip naar memory lane: Oud-Hollandsche snoepjes en drop en tal van producten die grootmoeder ook nog kende: boenwas, zuiveringszout, mattenkloppers, was- en dompelkaarsen en nog tal van dingen meer. En wat te denken van kleurpigmenten, specerijen en kruiden? De Salamander is dan ook een echte snuffelwinkel. Toch zijn al die 'oude' producten moderner dan je denkt: "Mensen die duurzaam willen leven komen bij mij hervullingen van producten halen", legt Vlugt uit. "Studenten bouwkunde komen voor pigment, zodat ze hun maquettes een mooie kleur kunnen geven. Met wat citroenzuur kun je prima je moderne koffieautomaat ontkalken en borax is een goedkoop middel waar kinderen slijm mee kunnen maken." Robert kan je overigens ook prima uitleggen hoe je grote zeepbellen blaast." En zuiveringszout, ook wel bekend als baking soda? Daarmee werk je nare geurtjes weg of maak je de binnenkant van je theepot weer stralend schoon.

Producten van nu
Maar naast deze aloude huismiddelen is De Salamander ook gewoon een moderne drogisterij met producten van nu. "We gaan zeker met de tijd mee", benadrukt Vlugt. "Zo is Alka-thee een nieuw product, waarmee je je lichaam kunt ontzuren, en verkoop ik speciale bandjes waarmee je schadelijke elektromagnetische straling kunt neutraliseren. Ook in het moderne assortiment vindt je veel dingen die je bij een andere drogisterij moeilijker kunt krijgen: "We hebben een heel ruim aanbod mondverzorgingsproducten", aldus Vlugt. "Talloze speciale stokertjes, ragertjes en borstels." Ook in het assortiment: verzorgingsproducten zonder parfum. En ja, ook een Paracetamolletje kun je hier gewoon kopen. Maar desgewenst krijg je van Robert wel echt advies, want hij verstaat zijn vak: "Ook met zelfzorgproducten moet je blijven opletten, zeker als je combineert." Dus heb je een vraag, een probleem, of wil je gewoon eens kijken wat Robert Vlugt allemaal in huis heeft, loop dan gerust eens binnen bij drogisterij De Salamander op de Markt!