Medical tape kan helpen tegen hooikoorts. (Foto: PR)
Medical tape kan helpen tegen hooikoorts. (Foto: PR)

Je hooikoorts te lijf met medical taping

kijk op de wijk

DELFT - Hatsjoe! Niet iedereen is blij met de lente. Zo wordt het voor mensen met allergieën weer afzien. En pilletjes slikken. Daar wordt je ook niet blij van. Er is ook een alternatieve aanpak: "Tapen kan hooikoortsklachten helpen verminderen", aldus Tessa Ommen van Fysiotherapie Delft Zuid.

Tapen bij allergie? "Toen wij er vier jaar geleden mee begonnen waren we ook wat sceptisch", geeft Tessa toe. "Maar inmiddels zijn we helemaal overtuigd van de positieve werking van deze behandeling. We doen voortdurend onderzoek naar de ervaringen van onze patiënten, en we hebben gemerkt: ruim 80% ervaart verlichting van hooikoortsklachten door medical taping. Dat varieert van 'geen pilletjes meer hoeven slikken' tot 'samen met medicatie is het draaglijker geworden'." Ja, er zijn ook mensen bij wie het niet lijkt te werken. Hoe dat komt? We denken dat dat vaak te maken heeft met slechte weerstand. Maar het maakt ook echt uit of je al aan het begin of midden in het seizoen ermee begint.

Hoe werkt het?
Door de tape op de huid geef je een sensorische prikkel die effect lijkt te hebben op het immuunsysteem. Je brengt het sympathisch zenuwstelsel tot rust.

Zit er dan iets in de tape?
Nee, het is normale medical tape, die we ook bij bijvoorbeeld blessures gebruiken.

Bij welke klachten kan tapen helpen?
Bij allergieklachten zoals rode, geïrriteerde ogen, lopende neus, niezen en benauwdheid.

Hoe vaak moet je tapen?
Gemiddeld drie keer, maar dat is ook afhankelijk van de soort allergie en zaken als de seizoensfase.

Kan ik ermee douchen en sporten?
Ja. De tape blijft een week goed zitten. Zo niet, dan vervangen wij het kosteloos.

Wanneer kan ik het niet gebruiken?
Bij allergie voor sporttape.

Dus het is ook geschikt voor kinderen?
Het is bij uitstek geschikt voor kinderen, en voor andere speciale doelgroepen als zwangere vrouwen. Het is immers geen medicatie, dus laagdrempelig."Deze dienst staat ook los van de fysiotherapie", benadrukt Tessa. "Er is geen therapeutische indicatie voor. Maar omdat de impact laag is, kan proberen nooit kwaad. Een behandeling kost 17 euro 50 per keer en wordt dus niet vergoed. Meer weten? Kijk op www.fysiodelftzuid.nl of bel met Tessa: Tel. 015-2620285 of 06-46139952 . Via het 06-nummer kunt u ook via Whatsapp vragen stellen of een afspraak maken.