Het team van Fysio- en Manuele Therapie Delfgauw.
Het team van Fysio- en Manuele Therapie Delfgauw. Foto: Foto:

Speciale aandacht voor tienersbij Fysio- en Manuele Therapie Delfgauw

kijk op de wijk

DELFGAUW - Op 1 maart vorig jaar openden Fysio- en Manuele Therapie Delfgauw en Anytime Fitness hun gezamenlijke nieuwe locatie. Revalideren en trainen bij de fysiotherapeut ging daarmee een nieuwe fase in. En het blijkt een succes.

"Er is zoveel animo dat onze uren inmiddels uitgebreid zijn", vertelt therapeute Ilse Buijs van Fysio- en Manuele Therapie Delfgauw. "We begonnen met drie dagdelen, nu zijn dat er al acht, plus de maandagavond. Onze nieuwste fysiotherapeut, Vincent Hestens, is twee dagen aanwezig." Vanwege de geschiktheid van de locatie ligt de focus van de fysiotherapeuten bij Anytime Fitness vooral op het behandelen van sportblessures. "Voornamelijk voor doelgroepen als ouderen met bijvoorbeeld een knie- of heupklacht of operatie en tieners tussen de 11 en 18 jaar, met sportblessures." Voor die laatste doelgroep deden Ilse, Inge en Vincent vorig jaar een speciale cursus om hen beter te kunnen behandelen, want het is iets dat de therapeuten in een jonge wijk als Emerald veel aantreffen. "Jongeren hebben bijzondere begeleiding nodig. Niet alleen is dit natuurlijk een beweeglijke groep, maar ze zijn ook nog volop in de groei. Dat vraagt om een aangepaste aanpak. Ze herstellen snel, maar hebben wel sturing nodig." Overigens worden, ook met een basisverzekering, negen behandelingen van tieners onder de 18 jaar standaard vergoed.

Telefoonklachten
Wat ook om een aangepaste aanpak vraagt zijn de hoofdpijnklachten die Ilse steeds vaker bij tieners hoort. "Dat zijn klachten die ontstaan door te eenzijdig bewegen, vaak samenhangend met telefoongebruik. Niet alleen bewegen jongeren door hun telefoon minder, ze bedienen die vaak ook nog eens in slechte houdingen, waardoor klachten ontstaan. Daarnaast zorgt telefoongebruik vaak ook nog eens voor te weinig slaap. En dan krijg je klachten." Om die klachten goed te lijf te kunnen gaan rondde Ilse daar onlangs een speciale cursus voor af. "Naast onderzoek en behandeling moet je je hier ook richten op bewustwording en gedragsverandering."

Voetklachten
Het is een voorbeeld van hoe de therapeuten van Fysio- en Manuele Therapie Delfgauw steeds weer vernieuwend bezig willen zijn. "Mijn collega Inge de Jong is nu bezig met een cursus omtrent voetklachten", aldus Ilse. Een belangrijke specialiteit, want pijn en scheefstand in de voeten geeft vaak ook andere klachten elders in het lichaam. En ook voetspieren zijn te trainen!" Ilse is ook nog in gesprek met een podotherapeut om de dienstverlening van de praktijk op dit gebied nog te versterken. En verder werd vorige week bij Anytime Fitness een eerste succesvolle informatieavond gegeven over het voorkomen van blessures door het dragen van de juiste (sport) schoenen. In de toekomst zijn we van plan vaker informatieve avonden te organiseren om het gezondheidsbewustzijn in Delfgauw te verbeteren. Meer informatie daarover is altijd te vinden op onze website of via Facebook.