Buddy en ambassadeur samen bij de nagelstylist (Foto: Lyan van Furth, HandicapNL)
Buddy en ambassadeur samen bij de nagelstylist (Foto: Lyan van Furth, HandicapNL) Foto: Lyan van Furth

HandicapNL is op zoek naar Buddies!

Algemeen

DELFT - De licht verstandelijk beperkte Mark Stuifzand (41) is Ambassadeur van Buddies van HandicapNL.

Hij gaat regelmatig op bezoek bij scholen om studenten te werven. Mark zet zich ook in voor MusicalBuddies, jongeren met en zonder verstandelijke beperking die jaarlijks samen een musical maken en opvoeren.
"Ik heb twee studenten als buddy, eentje in Den Haag en eentje in Amsterdam. Maakt voor mij niet uit, want met het OV ben je er zo. Ik spreek geregeld met ze af, telefonisch of via de app, om leuke dingen te gaan doen. Laatst heb ik de film 'Verliefd op Cuba' gezien en binnenkort staat een bezoekje aan een wedstrijd van Feyenoord op het programma."
Mark woont begeleid, samen met 11 andere bewoners. "Ik heb een eigen kamer en douche. De leiding is er van 's middags tot 08.30 uur de volgende morgen. Als iedereen weg is, heb ik soms het huis helemaal voor mezelf."

Huismus
Toen hij nog bij zijn ouders woonde, kwam hij bijna het huis niet uit. "Ik was een thuispersoon, een huismus. Sinds ik buddies heb, kom ik meer buiten en onderneem ik zelf ook veel meer buitenshuis. Het afspreken gaat altijd in overleg. Waar hebben we allebei zin in? Het is ook weleens gewoon lekker babbelen en een drankje doen na een potje darten. Musea zijn niet aan mij besteed, die vind ik te saai."
De autistische Mark werkt bij de Dienst Sociale Werkvoorziening. "Ik ben nu al meer dan vijf jaar aan mijn buddies gekoppeld en het bevalt prima!"
Wil jij ook peer-buddy of student-buddy worden en een bijzondere vriendschap aan gaan? Samen lekker sporten, gamen of shoppen? Ben je tussen de 16 en 45 jaar en wil je voor minimaal één jaar een vriendschap onderhouden met iemand met een verstandelijke beperking? Aanmelden: www.handicap.nl/buddies