Oorkonde van de stedenband tussen Delft en Kfar-Sava in Israël, 1971 (TMS 221000)
Oorkonde van de stedenband tussen Delft en Kfar-Sava in Israël, 1971 (TMS 221000)

365 dagen Delft: Thorarol

Algemeen

Wekelijks presenteren Ingrid van der Vlis en Gerrit Verhoeven hier een archiefschat. Nieuwsgierig geworden? Op www.stadsarchiefdelft.nl verschijnt zelfs dagelijks een nieuw verhaal, 365 dagen lang!

Het depot van het Stadsarchief herbergt kilometers papier. Het merendeel hiervan is verpakt in kartonnen mappen en zuurvrije archiefdozen. Slechts enkele archivalia hebben daarnaast nog een andere behuizing. Deze als een thorarol verpakte overeenkomst springt er daarom direct uit.
Tijdens een conferentie in 1967 ontmoet de Delftse burgemeester Jan Marie Ravesloot zijn ambtgenoot Zeev Geller. Geller is burgemeester van Kfar-Sava, een Israëlische stad ten noordoosten van Tel Aviv. Enkele maanden later zet de Israëlische regering de aanval in op omringende landen, een strijd die bekendstaat als de Zesdaagse Oorlog. Ravesloot neemt contact op met Geller en
informeert of hij van dienst kan zijn. Naar verluidt zegt Geller hem dat vriendschap nu belangrijker is dan fysieke hulp. Het idee van een nieuwe zusterstad ontstaat, een fenomeen waar Delft al mee bekend is. Sinds 1961 is het Engelse Kingston-upon-Thames een officiële partnerstad, nadat er al een jarenlange (sport)uitwisseling plaatsvond tussen de twee steden.
In 1968 gaat een groep van vijftig Delftenaren op reis naar Kfar-Sava. Een oud-verzetsstrijder, een elektricien, een jongedame van de evangelisatieraad, een gepensioneerd echtpaar – ieder heeft zo z'n eigen redenen om aan de uitwisseling deel te nemen. De Delftenaren reizen op eigen kosten en worden ontvangen bij gastgezinnen. De stedenband wordt bekrachtigd op 26 oktober 1971, als wethouder en waarnemend burgemeester Nicolaas Hesseler deze overeenkomst in Kfar-Sava ondertekent. Hij neemt het in deze fraaie thorarol opgeborgen document mee naar Delft. Tijdens een gemeenteraad toont hij de overeenkomst, waarna deze naar het Stadsarchief verhuist.

De gemeentelijke bemoeienis verdwijnt als de officiële stedenband eind jaren tachtig wordt opgeheven en een vrijwillige stichting deze taak op zich neemt. De uitwisselingen, exposities en culturele reizen gaan door, maar niet meer onder gemeentelijke vlag. Zo vergaat het ook andere bevriende steden als Kingston-upon-Thames, Aarau (Zwitserland), Adapazari (Turkije), Freiberg (Duitsland), Mamelodi/Tshwane (Zuid-Afrika) en Estelí (Nicaragua). Hoe belangrijk de vriendschap ook gevonden wordt, politiek blijkt het regelmatig een te heet hangijzer om deze actief uit te dragen.