Sportvisser Kees van der Plas in betere vistijden met een joekel van een spiegelkarper
Sportvisser Kees van der Plas in betere vistijden met een joekel van een spiegelkarper

Sportvissers in Delft luiden noodklok

Algemeen

Visstand in de sloten op een bedenkelijk peil

DELFT - Hoe staat het met de ecologische waterkwaliteit in onze omgeving? Sportvissers luiden al jaren de noodklok over de visstand en het leven in de watergangen in de wijk Tanthof.

Door Ruud Stift

Ook in de wijken Kerkpolder, Bomenwijk, Voorhof en Buitenhof speelt dit probleem: watergangen waar door matig of slecht onderhoud vrijwel geen vis meer te vinden is. Delfland heeft stappen in de goede richting gezet, maar er is méér nodig, vindt karpervisser Kees van der Plas.
"Om vissterfte terug te dringen heeft het Hoogheemraadschap Delfland in 2018 een pakket aan maatregelen getroffen in samenwerking met de hengelsportvereniging SVBD (Sportvisserijbeheer Delfland). Zo zijn de maaiprotocollen van de maaiboten aangepast. Na de laatste keer maaien zijn geen dode vissen gevonden. Dat is goed nieuws, maar uit de laatste bemonstering van de visstand bleek dat het toch nog droevig is gesteld met de visstand in de wijk. Het aantal vissoorten in de sloten van het Tanthof is ver beneden peil. Ook werden er per vissoort vooral veel kleintjes gevonden, terwijl een gezond visbestand juist uit veel verschillende jaarklassen bestaat, van jonge tot gezonde oudere vissen."

Dure karpers
"In 2013 had de SVBD ruim tachtig kostbare spiegelkarpers uitgezet en hiervan ontbrak ieder spoor. Vooral het ontbreken van deze dure karpers doet de sportvissers veel verdriet."
Volgens de sportvissers is de oorzaak van de slechte visstand gewoon onvoldoende onderhoud van de watergangen.
"Er wordt te weinig gebaggerd en daardoor slibben watergangen dicht. Er is te veel kroos en het zuurstofgehalte in het water alsmede de waterstand zelf zijn te laag voor een gezonde visstand. Het was zo ondiep dat een bemonstering met netten niet mogelijk was, in plaats hiervan moest elektrisch worden gevist."
De vraag is: moet de SVBD weer geld van de leden investeren in een nieuw op te bouwen gezond visbestand in de Tanthof? De vissers van de SVBD zijn boos. Boos op de verantwoordelijke instanties voor dit dierenleed in de voorgaande jaren. Boos omdat mede van hun lidmaatschapsgeld eerdere uitzetting van vissen is betaald en daar is nu niets meer van over. Boos omdat ze hier al jaren over aan de bel trekken, maar nauwelijks worden gehoord. Veel bewoners vinden dat het oude plan van het hoogheemraadschap om te zorgen voor een betere waterkwaliteit en een goede waterdoorstroming zeker een vervolg moet krijgen. Liever geen stinkende vijvers en singels midden in een woonwijk. Deze trekken alleen nog maar meer ongedierte aan, zoals bijvoorbeeld de bruine rat.

Kandidatuur
Kees hoopt, middels zijn kandidatuur voor de kieslijst van de Algemene Waterschapspartij Delft, meer van invloed te kunnen zijn. "We bezetten nu vier zetels. Door me kandidaat te stellen hoop ik dichter bij het vuur te komen zitten. Want de beperkte visstand is iets wat al jaren speelt." Als hij met voorkeurstemmen wordt gekozen in de commissie Waterkwaliteit van het hoogheemraadschap, wil Kees speciaal de belangen van de hengelsporters behartigen.

Miriam Klazenga, Hoogheemraadschap Delfland:
"Delfland en de gemeente werken ook dit jaar samen in de wijk Tanthof. Uit eerdere metingen weten we dat de twee gemalen die zijn geplaatst het beste 12 uur der dag kunnen pompen tussen 1 maart en 1 oktober. Dus dat gaat gebeuren. Om de geluidsoverlast te beperken draaien de pompen overdag tussen 07.00 en 19.00 uur. Voor de visstand werken we nauw samen met de SVBD (SportVisserijBelangen Delfland) en de VBC Delfland (de VisstandBeheerCommissie Delfland). Dat blijven we doen. Zo laat de VBC een visserijkundig onderzoek in het Tanthof uitvoeren. Op basis daarvan wordt door de VBC, de SVBD en Delfland gekeken welke vervolgstappen er gezet moeten worden, zoals het uitzetten van vis. Ook daarbuiten is regelmatig overleg over maatregelen ter verbetering van vishabitat en over verzoeken voor het uitzetten van vis. Dat is belangrijk, omdat je wel moet zorgen dat de omstandigheden geschikt zijn voor de vissen die je uitzet.

Evenwicht
Het gaat wat Delfland betreft altijd om een goede balans tussen verschillende soorten planten en dieren. Dit evenwicht zorgt voor een goede waterkwaliteit. Vanwege andere belangen, bijvoorbeeld een voorkeur voor karpers vanuit de karpervissers, moet je dingen op elkaar afstemmen. Leuk om samen op te pakken, want je leert van elkaar. De één weet heel veel over vissen en hun gedrag, de andere meer over het verkrijgen van een aantrekkelijke omgeving voor vis, waarbij baggeren een maatregel is, maar zeker niet de enige. Ook voor het maaien is goed overleg met de visdeskundigen. Zij dachten mee over hoe we de uitvraag aan aannemers zo visvriendelijk mogelijk konden doen, met de juiste randvoorwaarden, om vissterfte tijdens het maaien te voorkomen. En dat helpt!

Samenwerking
De eerdere uitzetting van vissen (spiegelkarpers) door de SVBD liep helaas nog niet via deze nauwe samenwerking. Om een concreet voorbeeld te geven waarin je duidelijk kunt zien dat de samenwerking loont en ook prettig is voor de vis: we hebben laatst snoekviswedstrijden georganiseerd samen met o.a. de SVBD. Zij hebben zo een leuke wedstrijd voor hun leden die voor ons snoeken vangen. Wij bereiden enkele vispaaiplaatsen zo voor dat de snoeken daar een prettig onderkomen vinden waar ze veilig paaien en nageslacht op laten groeien. Het ontbreken van bepaalde soorten en maten vis betekent niet direct dat er sprake is van dierenleed. We werken er ook hard aan om vissen zo vrij mogelijk van de ene naar de andere plek te laten trekken (d.m.v. visvriendelijke gemalen en visliften) en vissen doen dat ook. Net als mensen zoeken ze naar plekken waar het fijn toeven is. We blijven eraan werken om ook Tanthof tot zo'n plek te transformeren."

Van der Plas: "Vissen maken het water troebel door de grond om te woelen, maar dat zorgt aan de andere kant juist voor afbraak van slibaanwas. Ik woon zelf aan het water, in de Esdoornlaan. Hier kon vroeger prima gevist worden, nu is het een grote baggerput. De Delftse Hout is voor de jeugd geen goed oefenwater. Je moet klein beginnen: van voorntje tot snoek tot karper. Minimaal 95% van de bij ons aangesloten sportvissers vist het liefst in de eigen 'achtertuin'. Ik trek nu noodgedwongen de polders in tussen Delft en Zoetermeer. Alle sloten slibben dicht door bladerafval. In het Tanthof wonen veel kinderen, maar helaas heeft het bijna geen zin om daar een hengeltje uit te gooien. Dus meer kinderen aan de waterlijn in plaats van online gaat hem daar niet worden. 90% van de gevangen vis is eenjarig, met een enkele uitschieter. Laatst is er nog een steekproef gehouden en wat bleek? Op 12 hectare water kwamen we per saldo op 10 kg vis per hectare, terwijl dat voorheen nog 200 kg per hectare water was. Dat zegt genoeg.

Oevers
Ik zou graag meer natuurvriendelijke oevers zien binnen de stadsgrenzen, met planten die bijdragen aan de waterkwaliteit. Nu zijn de oevers geregeld overwoekerd met riet en onkruid wat 1,5 tot 2 meter hoog reikt. Er is voor sportvissers ('catch and release') geen gesloten seizoen meer, alleen voor roofvissen geldt een restrictie van een aantal maanden. We betalen 35 euro lidmaatschap per jaar. Daarvan gaat 3/4e naar de Sportvisserij Nederland. Dan blijft er weinig over om vissen uit te kunnen zetten. Het budget is beperkt."